Diplomatai: Afrikos Sąjunga sustabdė debatus dėl Izraelio statuso

Afrikos Sąjunga sustabdė debatus dėl to, ar reikėtų atšaukti Izraelio akreditaciją, išvengusi balsavimo, kuris 55 šalių bloke galėjo sukelti precedento neturintį konfliktą, sekmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatai.

Izraelio vėliava.<br>G.Šiupario nuotr.
Izraelio vėliava.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 5:40 PM

„Izraelio klausimas kuriam laikui stabdomas. Vietoj to, šiam klausimui svarstyti bus suformuotas komitetas“, – Adis Abeboje vykusio Afrikos Sąjungos kasmetinio viršūnių susitikimo paskutinę dieną agentūrai AFP sakė vienas iš diplomatų.

Santykiai su Izraeliu šiai sąjungai yra retas nesutarimo klausimas. Tokios įtakingos šalys, kaip Pietų Afrika, garsiai išreiškė savo protestą dėl Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininko Moussa Faki Mahamat sprendimo akredituoti Izraelį.

Formuojamam šešių narių komitetui priklausys ir Pietų Afrika bei Alžyras, kurie nepritarė pernai liepą priimtam sprendimui akredituoti Izraelį, taip pat sprendimui pritarusios Ruanda ir Kongo Demokratinė Respublika.

Kada komitetas pradės darbą ar kada Afrikos Sąjunga vėl imsis šio klausimo, kol kas neskelbiama.

Vykusio viršūnių susitikimo metu Afrikos Sąjungos šalys taip pat pasmerkė pastaruoju metu stebimą karinių perversmų Afrikos šalyse bangą, dėl kurios buvo sustabdyta precedento neturinčio skaičiaus šalių narystė šioje organizacijoje.

Naujausias perversmas buvo įvykdytas Burkina Fase, kur praėjusį mėnesį kariuomenė nuvertė prezidentą.

„Pasidomėkite, bet istorijoje nesame turėję atvejo, kai per vienus kalendorinius metus, per 12 mėnesių, buvo sustabdyta keturių šalių narystė“, – sakė Afrikos Sąjungos Taikos ir saugumo tarybos pirmininkas Bankole Adeoye (Bankolė Adeojė), turėdamas omenyje Malį, Gvinėją, Sudaną ir Burkina Fasą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.