Generolas: į Lenkiją atvyko daugiau JAV karių „atgrasyti nuo karinių tikslų“

Augant įtampai su Rusija, sekmadienį Lenkijoje nusileido didelis JAV karių kontingentas. Jų generolas teigia, kad tikslas yra „atgrasyti nuo bet kokių karinių tikslų“ ir apginti NATO, jeigu to reikės.

Į Lenkiją atvyko daugiau JAV karių „atgrasyti nuo karinių tikslų“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Į Lenkiją atvyko daugiau JAV karių „atgrasyti nuo karinių tikslų“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 5:00 PM

Desantininkai iš JAV kariuomenės 82-osios oro desanto divizijos Fort Brage nusileido Lenkijos pietrytiniame Žešuvo oro uoste apie 15 val. vietos laiku. Kariai atskrido JAV karinių oro pajėgų lėktuvu „Boeing C-17“.

Papildomi kariai „atvyko čia, kad užtikrintų papildomą pasirengimą ir plataus masto sąveikumą su mūsų lenkų sąjungininkais ir, jeigu prireiks, ginti bet kurią NATO dalį, – žurnalistams oro uoste sakė divizijos vadovaujantis generolas Chrisas Donahue. – Žinoma, šiuo neapibrėžtumo laikotarpiu mes žinome, kad esame stipresni drauge. Šis karių dislokavimas yra apdairumo priemonė siekiant užtikrinti kolektyvinę bet kokių karinių veiksmų prevenciją. Tai yra gynybinio pobūdžio priemonė.“

JAV praėjusią savaitę pranešė į Vokietiją ir Rytų Europą papildomai pasiųsianti 3 tūkst. karių. Tai bus dalis pastangų paskatinti Rusiją atšaukti prieš Ukrainos sienos sutelktus karius.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas sakė, kad papildomas 1700 JAV karių kontingentas bazuosis „Pietryčių Lenkijoje, rytiniame NATP flange“.

Šiuo metu Lenkijoje jau yra dislokuota apie puspenkto tūkstančio rotuojamų amerikiečių karių.

Pasirengimas priimti papildomų amerikiečių karių Lenkijoje prasidėjo praėjusią savaitė. Kai kurie kariai atskirdo šeštadienį. M. Blaszczakas sakė, kad dar daugiau karių atvyks „per kelias ateinančias valandas“.

JAV taip pat yra paskelbusios padidintą pusdevinto tūkstančių karių parengtį, kad šie potencialiai galėtų būti dislokuoti, jeigu reaguojant į Ukrainos krizę būtų aktyvuotos NATO greitojo reagavimo pajėgos.

Vakarai kaltina Rusija rengiantis galimai Ukrainos invazijai, nes šalis turi prie Ukrainos sienos sutelkusi daugiau nei 100 tūkst. karių. Tačiau Maskva tai neigia ir teigia tik norintis užtikrinti savo saugumą, o taip pat kaltina NATO karingu elgesiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.