Prie Tuniso krantų išgelbėti 163 migrantai

Tuniso karinis jūrų laivynas prie rytinės šalies pakrantės išgelbėjo 163 nelegaliai Europą mėginusius pasiekti asmenis, tarp kurių buvo moterų ir vaikų, sekmadienį pranešė Gynybos ministerija.

 Migrantai.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Migrantai.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-06 22:43

„Vykdydamas bendrą operaciją su pakrantės apsaugos tarnyba, karinio jūrų laivyno pareigūnai šeštadienį išgelbėjo 163 nelegalius migrantus“, – pranešė ministerija ir pridūrė, kad 162 išgelbėtieji buvo tunisiečiai, o vienas – marokietis.

Pranešime teigiama, kad 12 kilometrų nuo Sfakso pakrantės – pagrindinio migrantų, norinčių patekti į Europos krantus, dažniausiai Italiją, išvykimo taško – nutolusioje valtyje buvo rastos ir devynios moterys bei 16 vaikų.

Pranešama, kad keleiviai buvo nuo aštuonerių iki 48 metų amžiaus, pranešė ministerija, ir kelionę pradėjo naktį iš penktadienio į šeštadienį „turėdami tikslą slapta kirsti jūrų sienas“ į Europą.

Migrantai buvo nugabenti į Sfakso žvejybos uostą, kur buvo perduoti pakrančių apsaugos tarnybai.

Tunisas yra už maždaug 200 kilometrų nuo Italijai priklausančios Sicilijos salos. Šalies ekonomika smarkiai nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos bei prezidento Kaiso Saiedo veiksmų, kuomet liepos 25 dieną prezidentas atleido premjerą, sustabdė parlamento darbą ir suteikė sau teisminių įgaliojimų.

Prezidento oponentai šiuos veiksmus vadina valstybės perversmu.

Desperatiškai Europą mėginantys migrantai dažnai renkasi kryptis per Tunisą ir kaimyninę Libiją.

Pasak humanitarinių grupių, Viduržemio jūros regiono vidurio maršrutas tapo mirtingiausiu migracijos taku pasaulyje.

Romos duomenimis, 2021 metais migrantų mėginimų skaičius įveikti jūrą smarkiai išaugo – per pirmuosius 10 metų mėnesių Italiją pasiekė beveik 55 tūkst. migrantų, palyginti su mažiau nei 30 tūkst. migrantų praėjusiais metais.

Tuniso ekonominių ir socialinių teisių forumas teigia, kad per pirmuosius tris praėjusių metų ketvirčius pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnai sulaikė 19,5 tūkst. jūrą mėginusių kirsti migrantų.

Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra nurodė, kad per tą patį laikotarpį dingo arba nuskendo mažiausiai 1,3 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.