Irake – gili politinė krizė, parlamentui neapibrėžtam laikui atidėjus prezidento rinkimus

Irako parlamentas pirmadienį neapibrėžtam laikui atidėjo prezidento rinkimus, daugumai pagrindinių politinių frakcijų boikotavus sesiją.

Didžiausias po rinkimų atsiradęs parlamento blokas, vadovaujamas įtakingo musulmonų šiitų dvasininko Moqtados Sadro ir turintis 73 mandatus, šeštadienį pirmasis paskelbė apie boikotą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiausias po rinkimų atsiradęs parlamento blokas, vadovaujamas įtakingo musulmonų šiitų dvasininko Moqtados Sadro ir turintis 73 mandatus, šeštadienį pirmasis paskelbė apie boikotą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-07 15:27

Dėl tokio protesto pagilėjo politinė krizė karo nuniokotoje šalyje, vis dar neturinčioje premjero praėjus beveik keturiems mėnesiams po visuotinių rinkimų.

Balsavimas asamblėjoje dėl valstybės vadovo paskyrimo ketverių metų kadencijai turėjo įvykti vidurdienį. Šiame poste, tradiciškai atitenkančiame Irako kurdų mažumos nariui, šiuo metu dirba Barhamas Salehas.

Tačiau dėl virtinės raginimų boikotuoti balsavimą buvo labai mažai tikėtina, kad 329 vietų parlamentas, įsikūręs Bagdado Žaliojoje zonoje, kur galioja griežtos saugumo priemonės, pasieks reikiamą dviejų trečdalių kvorumą.

Pirmadienio popietę, kai posėdžių salėje tebuvo kelios dešimtys parlamentarų, su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad „balsavimas prezidentui išrinkti neįvyks“.

Sumaištis šalies politinėje arenoje prasidėjo dar po spalį įvykusių rinkimų rinkimų, aptemdytų rekordiškai žemo rinkėjų aktyvumo. Po to balsavimo nuskambėjo grasinimų ir prasiveržė smurtas, o galutinių rezultatų patvirtinimas buvo atidėtas keliems mėnesiams.

Nors politinės jėgos nuo to laiko veda karštas derybas, joms taip ir nepavyko suformuoti parlamentinės daugumos, kuri iškeltų naują ministrą pirmininką, pakeisiantį Mustafą al Kadhemi.

Didžiausias po rinkimų atsiradęs parlamento blokas, vadovaujamas įtakingo musulmonų šiitų dvasininko Moqtados Sadro ir turintis 73 mandatus, šeštadienį pirmasis paskelbė apie boikotą.

Sekmadienį tokį pat sprendimą priėmė ir 51 narį turinti „Suvereniteto koalicija“, vadovaujama M. Sadro sąjungininko – parlamento pirmininko Mohammedo al Halbussi.

31 vietą turinti Kurdistano demokratinė partija (KDP) paskelbė, kad taip pat nedalyvaus balsavime, nes nori „tęsti politinių blokų konsultacijas ir dialogą“.

Kitas svarbus blokas, kelias šiitų partijas vienijanti „Bendradarbiavimo platforma“, taip pat pareiškė, kad sesija neturėtų vykti, atsižvelgiant į pastarojo meto politinę suirutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.