Iranas smerkia Europos šalis už „prieglobstį“ separatistams

Pirmadienį, praėjus kelioms dienoms, kai Danijos teismas nuteisė tris vienos grupuotės narius dėl šnipinėjimo Islamo Respublikai, Iranas sukritikavo Europos šalis už tai, kad atsisako išduoti separatistinių organizacijų lyderius.

 Iranas.<br> 123rf.com nuotr.
 Iranas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 6:11 PM

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadehas taip pat apkaltino Saudo Arabiją finansuojant Arabų kovos judėjimą už Ahvazo išlaisvinimą (ASMLA), kuriam priklausė trys nuteisti iraniečiai ir kurį Teheranas laiko teroristine grupuote.

Danijos teismas penktadienį nuteisė trijulę už Irano šnipinėjimą Saudo Arabijos žvalgybai 2012–2020 metais. Danijos policija 2018 metais sužlugdė sąmokslą, kurį, manoma, rėmė Teheranas, nužudyti vieną iš trijų vyrų. Tada Danijos kontržvalgybos pajėgos ištyrė jų veiklą. Nuosprendis bus skelbiamas kovo mėnesį, jiems gresia iki 12 metų nelaisvės.

Pirmadienį S. Khatibzadehas pareiškė, kad „apgailėtina“, jog Europos šalys ir toliau „globoja“ tokių grupuočių narius, užuot išdavusios juos Iranui. Jis apkaltino Europos šalis taikant „dvigubus standartus“, nes Interpolas yra išdavęs orderius visame pasaulyje sulaikyti šių grupuočių narius.

Kopenhaga kaltina Teheraną sąmokslu pašalinti aukštą ASMLA pareigūną, keršijant už 2018 m. rugsėjį Irano pietvakarinės Chuzestano provincijos sostinėje Ahvaze įvykdytą išpuolį, per kurį žuvo 24 žmonės. Tuo metu Teheranas apkaltino Daniją, Nyderlandus ir Didžiąją Britaniją globojant grupuotės narius, kuriuos Iranas kaltino esant atsakingus už išpuolį Ahvaze.

Naftos turtingame Chuzestane gyvena didelė arabų mažuma, kuri teigia esanti valdžios marginalizuojama. Per protesto bangą 2019 m. lapkritį su provincijos gyventojais buvo negailestingai susidorota.

Daugiau nei metus Irane sulaikytas Irano ir Švedijos pilietis Habibas Chaabas, kaltinamas įkūręs ASMLA. Sausio 18 d. jam buvo pareikšti kaltinimai „terorizmu“ ir „korupcija“, paprastai už tai gresia mirties bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.