Šveicarijos prezidentas ragina gerinti santykius su ES „ramiai ir kūrybingai“

Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassisas sekmadienį paragino „ramiai ir kūrybingai“ taisyti pašlijusius šalies santykius su Europos Sąjunga.

Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassisas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Šveicarijos prezidentas Ignazio Cassisas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 10:15 AM

Įtampa tarp Briuselio ir Berno išaugo, kai Bendrijai nepriklausanti Šveicarija pernai gegužę netikėtai nusprendė užbaigti derybas dėl platesnio bendradarbiavimo su bloku.

I. Cassisas sakė, kad spręsdama dėl tolesnių ryšių su Briuseliu Šveicarija turėtų ne susitelkti į „grynai techninius ir institucinius klausimus“, o daugiau dėmesio skirti turinio dalykams.

„Tik tuomet, kai būsime praturtinę turinį, kai politika ir visuomenė pripažins materialinę naudą, kurios Šveicarija gali tikėtis, bus pritarta ir instituciniam suartėjimui“, – laikraščiui „SonntagsZeitung“ sakė prezidentas.

Šiam procesui reikia „šiek tiek ramybės ir kūrybingumo“, pridūrė jis.

Šveicarija yra iš visų pusių supama Europos Sąjungos šalių. Bendrija yra Berno pagrindinė ekonominė partnerė.

Ne vienus metus trukusios derybos dėl santykių pagrindų sutarties pateko į aklavietę, Europos Sąjungai atsisakius patenkinti kai kuriuos svarbius Šveicarijos reikalavimus, pavyzdžiui, dėl valstybės subsidijų, atlyginimų apsaugos ir judėjimo laisvės.

Šiuo metu ES ir Šveicarijos ryšius reglamentuoja virtinė įvairių susitarimų. Jau ilgiau kaip dešimtmetį vyko diskusijos, kad turėtų būti sudarytas bendroji sutartis, kuri suderintų teisinį pagrindą šiems ryšiams plėtoti.

Šia sutartimi taip pat būtų įkurtas mechanizmas ginčams spręsti.

Ne vien bendroji rinka

Tačiau šveicarų pareigūnai nenori tenkinti ES reikalavimų dėl įnašų į biudžetą ir prisiderinimo prie Europos taisyklių mainais į leidimą nevaržomai prekiauti ES rinkoje.

I. Cassisas sakė, kad Šveicarija turėtų ne vien žvelgti į ES vidaus rinką, bet ir įvertinti galimybes bendradarbiauti tokiose srityse kaip sveikatos apsauga, mokslo tyrimai ir kultūra.

Anot prezidento, Šveicarijos vyriausybė rengia pagrindą galimų susitarimų su Briuseliu paketui arba bent jau derybų darbotvarkę.

I. Cassisas sakė, kad abi pusės suinteresuotos geriau sutvarkyti savo ryšius. Šveicarija yra ketvirta pagal dydį ES prekybos partnerė, be to, šioje 8,6 mln. gyventojų turinčioje Alpių šalyje gyvena 1,4 mln. Bendrijos piliečių.

„Nestabilūs ryšiai nėra ilgalaikis sprendinys nei mums, nei ES“, – pabrėžė I. Cassisas.

Pasak jo, Šveicarija turėtų suartėti su Briuseliu dėl geopolitinių priežasčių pasaulyje, kuriame išryškėjusios trys galios ašys – Jungtinės Valstijos, Rusija su Kinija ir ES kaip trečioji galia.

„Spaudimas Šveicarijai palaikyti glaudesnius ryšius su Europa didės. Kadangi ES mums yra artimiausia ekonomiškai, ideologiškai ir socialiai“, – pažymėjo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.