JAV skiria 10 mln. dolerių atlygį už informaciją apie IV lyderį Afganistane

JAV skyrė 10 mln. dolerių (8,7 mln. eurų) atlygį už informaciją apie „Islamo valstybės“ (IV) Afganistane lyderį.

„Chorasano islamo valstybės“ (IS-K) lyderis Sanaullahas Ghafari.<br>„Twitter“ nuotr.
„Chorasano islamo valstybės“ (IS-K) lyderis Sanaullahas Ghafari.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 9:13 AM, atnaujinta Feb 8, 2022, 9:19 AM

Pinigai bus išmokėti už informaciją, kuri padės „identifikuoti ir lokalizuoti“ grupuotės „Chorasano islamo valstybė“ (IV-K) vadeivą Sanaullahą Ghafarį, žinomą kaip Shahabą al-Muhajirą, sakoma pirmadienį paskelbtame Valstybės departamento pranešime.

Atlygis numatytas ir už bet kokią informaciją, kuri padės suimti ar nuteisti asmenis, atsakingus už „teroro ataką Kabulo oro uoste“ rugpjūčio 26 dieną. Per šį išpuolį, JAV duomenimis, žuvo mažiausiai 185 žmonės, tarp jų – 13 amerikiečių kareivių. Atsakomybę už ataką prisiėmė IV-K.

Išpuolio momentu Afganistano sostinės oro uoste buvo susirinkę tūkstančiai žmonių, mėginusių patekti į evakuacijos lėktuvus, kuriais JAV ir kitos Vakarų valstybės Talibanui perėmus valdžią skraidino iš šalies savo piliečius ir jų pajėgoms talkinusius afganistaniečius.

JAV duomenimis, S. Ghafaris 2020 metų birželį buvo paskirtas IV atšakos Afganistane lyderiu. Jis atsakingas už visų IV-K akcijų sankcionavimą visame Afganistane ir būtinų finansinių lėšų parūpinimą, pareiškė JAV valstybės departamentas. Jo pavardę JAV lapkritį įtraukė į teroristų sąrašą.

Apie S. Ghafarį mažai žinoma. Jo kovinis vardas Shahabas al-Muhajiras leidžia manyti, kad jis kilęs iš Arabijos pusiasalio. Be kita ko, spėliojama, kad jis yra buvęs „Al Qaeda“ vadas arba priklausė „Haqqani“ tinklui, vienai įtakingiausių vidinių Talibano grupuočių.

IV-K po tarptautinių pajėgų pasitraukimo iš Afganistano atakavo ir radikalų islamo Talibaną, ir šiitų mažumą. Grupuotei tenka atsakomybė už vienus kruviniausių išpuolių regione. Ji pastaraisiais metais Afganistane ir Pakistane žudė civilius mečetėse, ligoninėse ir viešose aikštėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.