Vienintelis gyvas likęs 2015 metų Paryžiaus atakų vykdytojas duos parodymus teisme

Pagrindinis 2015 metų Paryžiaus atakų bylos atsakovas trečiadienį pirmą kartą turi duoti parodymus teisme, o kaltintojai ir aukų šeimos tikisi sužinoti, kaip „vakarėlių mėgėjas“ priėmė islamo ekstremizmą.

 Vienintelis gyvas likęs 2015 metų Paryžiaus atakų vykdytojas duos parodymus teisme.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vienintelis gyvas likęs 2015 metų Paryžiaus atakų vykdytojas duos parodymus teisme.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 4:29 PM

32 metų Salahas Abdeslamas, vienintelis gyvas likęs Paryžiaus atakų vykdytojas, kaltinamas žmogžudystėmis, įvykdytomis priklausant teroristinei organizacijai.

2015 metų lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, per kurias žuvo 130 žmonių, vykdytojų iš viso buvo 10.

S. Abdeslamas buvo areštuotas 2016-ųjų kovą Belgijoje, kur policija jį surado po mėnesius trukusių intensyvių paieškų. Iki šiol jis dažniausiai atsisakydavo kalbėtis su tyrėjais.

Iš pradžių S. Abdeslamo bus klausinėjama apie jo biografiją ir įvykius iki Paryžiaus atakų. Prokurorai jau nustatė, kad jaunystėje jis mėgo kanapes, naktinius klubus ir kazino.

S. Abdeslamas kol kas teisme jokios atgailos neparodė, bet padarė kelis piktus pareiškimus ir tvirtino, jog Prancūzija „žinojo, kuo rizikuoja“ atakuodama džihadistų taikinius Sirijoje. Prancūzija priklauso koalicijai, kovojančiai su grupuote „Islamo valstybė“ (IV).

Trečiadienį stojęs prieš teismą jis pareiškė „nieko nenužudęs, nieko nesužeidęs“.

„Nieko nė pirštu nepaliečiau“, – S. Abdeslamas pareiškė teismui dar prieš prasidedant jo apklausai.

Po keturis mėnesius trukusių posėdžių prasidėjo didžiausio per dabartinę Prancūzijos istoriją teismo proceso nauja fazė – 14 įtariamųjų turi duoti parodymus. Du atsakovai jau pasinaudojo teise tylėti.

Procese dalyvauja šimtai ieškovų ir aukų giminaičių.

„Kai žiūriu į jį, tiesiog negaliu suvokti. Kaip jis galėjo padaryti tai, ką padarė, ką jie padarė?“ – trečiadienį televizijai „France 2“ apie S. Abdeslamą sakė Philippe'as Duperronas (Filipas Diuperonas), per ataką koncertų salėje „Bataclan“ netekęs sūnaus.

„Kaip tai galima paaiškinti? Galvoju, kad ir šiam procesui pasibaigus negalėsime suprasti“, – sakė Ph. Duperronas, vadovaujantis nukentėjusiųjų asociacijai „13onze15 Fraternite et Verite“.

Siaubo naktis

Trečiadienį taip pat turi liudyti S. Abdeslamo motina, sesuo ir buvusi sužadėtinė, tačiau neaišku, ar jos pasirodys teisme, ar kalbės vaizdo ryšiu.

2015-ųjų Paryžiaus atakų siaubas prasidėjo penktadienio vakarą, kai pirmieji užpuolikai susprogdino mirtininkų diržus prie stadiono „Stade de France“, kur vyko Prancūzijos ir Vokietijos futbolo komandų rungtynės.

Vėliau užpuolikų grupė iš automobilio šaudė į pustuzinį restoranų, o S. Abdeslamo brolis Brahimas susisprogdino viename bare.

Kiti užpuolikai koncertų salėje „Bataclan“ išžudė 90 į roko koncertą susirinkusių žmonių.

S. Abdeslamas per chaosą po atakų išmetė savo mirtininko diržą ir pabėgo iš Prancūzijos sostinės. Jam pavyko išvengti intensyvios paieškos ir sugrįžti į Briuselio Molenbeko rajoną, kur jis užaugo.

Ateinančiais mėnesiais jis kelis kartus sugrįš į liudytojų vietą, kai teismas studijuos atakų planavimo detales.

Įtariamas gaujos vadeiva Abdelhamidas Abaaoudas buvo garsus prancūzakalbis džihadistas Sirijoje, anksčiau suvaidino vaidmenis per kelis Prancūzijoje sužlugdytus bandymus įvykdyti atakas.

Jis buvo nukautas per policijos reidą šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Sen Deni kelios dienos po atakų. Kiti jų vykdytojai taip pat buvo nukauti policijos arba žuvo per pačias atakas.

Drauge su S. Abdeslamu teisiami asmenys kaltinami įvairiais dalykais, nuo logistinės paramos iki atakų planavimo ir ginklų tiekimo.

Iš viso yra 20 atsakovų, jiems gresia įvairios trukmės įkalinimo bausmės, įskaitant įkalinimą iki gyvos galvos. Šeši įtariamieji teisiami už akių.

Teismo procesas turėtų trukti devynis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.