Burkina Faso chuntos lyderis paskelbtas prezidentu

Burkina Faso naujosios chuntos lyderis Paulis-Henri Sandaogo Damiba paskelbtas prezidentu šalies aukščiausiosios konstitucinės institucijos sprendimu, priimtu po sausį surengto karinio perversmo, ketvirtadienį pranešė šaltiniai.

 Burkina Faso naujosios chuntos lyderis Paulis-Henri Sandaogo Damiba paskelbtas prezidentu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Burkina Faso naujosios chuntos lyderis Paulis-Henri Sandaogo Damiba paskelbtas prezidentu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 5:52 PM

Pasak jų, Konstitucinė taryba trečiadienį nutarė, kad „Paulis-Henri Sandaogo Damiba, nacionalinių ginkluotųjų pajėgų pulkininkas leitenantas, Patriotinio judėjimo už išsaugojimą ir atkūrimą [oficialus chuntos pavadinimas] pirmininkas, yra Burkina Faso prezidentas“.

Taip pat nutarta, kad jis eis ir valstybės vadovo bei vyriausiojo kariuomenės vado pareigas.

Tokiu būdu patvirtintas sausio 31 dieną chuntos pareiškimas, kad P.-H. S. Damiba bus paskirtas į šiuos postus pereinamuoju laikotarpiu ir kad su juo dirbs du viceprezidentai.

Konstitucinė taryba pranešė, jog chuntos lyderis duos jai priesaiką, bet konkrečios datos nenurodė.

Sausio 24 dieną nepatenkinti karininkai su P.-H. S. Damiba priešakyje nušalino išrinktą Burkina Faso prezidentą Rochą Marcą Christianą Kabore (Rošą Marką Kristianą Kaborę), visuomenėje kilus pasipiktinimo bangai dėl neveiksmingo valdžios atsako į kruviną džihadistų sukilimą.

Spaudžiama Vagadugu partnerių Vakarų Afrikoje, chunta praėjusią savaitę atšaukė konstitucijos įšaldymą ir panaikino komendanto valandą.

Tačiau pagrindinis klausimas dėl rinkimų datos vis dar nėra išspręstas.

Sausio 24 dieną chunta pažadėjo atkurti „konstitucinę tvarką“ per „pagrįstą laikotarpį“.

Šeštadienį karinis režimas paskelbė, kad bus sudaryta 15 narių komisija, siekiant „parengti chartijos ir darbotvarkės projektą bei pasiūlymą dėl pereinamojo laikotarpio trukmės“. Komisija turės atsiskaityti per dvi savaites nuo suformavimo.

Burkina Fasui, vienai skurdžiausių ir nestabiliausių pasaulio šalių, sunkiai sekasi malšinti džihadistų kampaniją, nusinešusią jau daugiau kaip 2 tūkst. gyvybių ir privertusią dar apie 1,5 mln. žmonių palikti savo namus.

Šalies narystė Vakarų Afrikos valstybių ekonominėje bendrijoje (ECOWAS) ir Afrikos Sąjungoje (AS) neseniai buvo įšaldyta, nors chuntai pavyko išvengti sankcijų atkūrus konstitucinę santvarką.

Trečiadienį Jungtinių Tautų Saugumo Taryba išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl Burkina Faso „nekonstitucinio vyriausybės pasikeitimo“, bet nusprendė nevadinti to įvykio kariniu perversmu ir netgi aiškiai jo nepasmerkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.