Baltieji rūmai: JAV ir Rusijos prezidentai šeštadienį pasikalbės telefonu

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį ryte Vašingtono laiku pasikalbės su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl aštrėjančios krizės, sukeltos Maskvos numanomų planų įsiveržti į Ukrainą, sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

 Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 9:09 AM, atnaujinta Feb 12, 2022, 9:48 AM

„Jie pasikalbės šeštadienį ryte“, – sakė pareigūnas. Anot jo, Kremlius norėjo, kad lyderiai pasikalbėtų pirmadienį, bet priėmė JAV siūlymą pokalbį paankstinti.

Penktadienį apie planuojamą J. Bideno ir V. Putino pokalbį pranešė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Iš tiesų amerikiečių pusė paprašė pokalbio su prezidentu Putinu, ir rytoj vakare Maskvos laiku planuojamas abiejų prezidentų pokalbis“, – sakė D. Peskovas.

Jis pridūrė, kad „prieš šį prašymą amerikiečiai pateikė prašymą raštu“.

A.Blinkenas pasikalbės su S. Lavrovu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė šeštadienį pasikalbėsiantis su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, Vašingtonui mėginant užkirsti kelią galimam Maskvos įsiveržimui į Ukrainą.

„Toliau matome labai neraminančius Rusijos eskalavimo ženklus, įskaitant naujas pajėgas, atvykstančias prie Ukrainos sienų“, – per spaudos konferenciją Fidžyje sakė A. Blinkenas.

„Jeigu Rusijai iš tikrųjų suinteresuota išspręsti šią jos pačios sukeltą krizę diplomatija ir dialogu, esame pasiruošę tai padaryti“, – pridūrė jis.

„Tačiau tai turi vykti deeskalavimo kontekstu. Kol kad iš Maskvos matėme tik eskalavimą“, – pabrėžė valstybės sekretorius.

„Tai – lemiamas momentas. Esame pasiruošę viskam, kad ir kas benutiktų“, – perspėjo jis.

JAV diplomatijos vadovas pakartojo, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai „bemat“ įvestų griežtas sankcijas Rusijai, jei ši įsiveržtų į Ukrainą. Pasak A. Blinkeno, tokia invazija dabar gali prasidėti „bet kuriuo metu“.

„Nežinome, ar prezidentas [Vladimiras] Putinas jau priėmė šį sprendimą, – sakė A. Blinkenas. – Tačiau žinome, kad jis parengė pajėgumus imtis veiksmų per labai trumpą laiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.