M. Morawieckis: Maskva ciniškai naudojasi Europos silpnumu

Europa pralaimi konfrontaciją su Rusija ne tik ekonominiu, bet ir politiniu požiūriu. Tai penktadienį Didžiosios Britanijos laikraščio „The Daily Telegraph“ tinklalapyje paskelbtame straipsnyje parašė Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Pasak Lenkijos vyriausybės vadovo, Maskva „ciniškai ir efektyviai naudojasi Europos silpnumu“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak Lenkijos vyriausybės vadovo, Maskva „ciniškai ir efektyviai naudojasi Europos silpnumu“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 10:11 AM

„Didėjančios Rusijos grėsmės akivaizdoje Europos šalių vyriausybės daugiausia buvo pasyvios. Lyderiams nepakako drąsos ir ryžto nutraukti verslo ryšius su Kremliumi. Kilpa veržiasi ant Europos, o ne Maskvos kaklo, – pabrėžia M. Morawieckis. – Europa pralaimi konfrontaciją ne tik ekonominiu požiūriu, to pavyzdys – dujų kainų augimas, bet ir politiškai“.

Pasak Lenkijos vyriausybės vadovo, Maskva „ciniškai ir efektyviai naudojasi Europos silpnumu“, vykdydama „iki skausmo racionalią politiką“. Europos priklausomybė nuo Rusijos dujų suteikia Rusijai galimybę daryti poveikį sprendimams, susijusiems su Ukrainos suverenitetu.

„Šios grėsmės akivaizdoje būtinas viso žemyno solidarumas ir bendradarbiavimas. Europai ir jos partneriams anapus Atlanto įvykiai prie rytinių ES sienų turi tapti paskutiniu įspėjimu. Efektyviausi Vakarų argumentai būtų ekonominės sankcijos ir nedviprasmiškas ketinimas užblokuoti dujotiekio „Nord Stream 2“ paleidimą. Šios pozicijos turi laikytis ne tik Lenkija kartu su kitomis Vidurio Europos šalimis, – mano M. Morawieckis. – Susidarius kritinei situacijai mums reikalingi tikri lyderiai, kad būtų pašalintas pavojus, o Europa grįžtų į saugumo ir plėtros kelią“.

Pastaruoju metu Rusija prie Ukrainos sienos sutelkė dešimtis tūkstančių kareivių, o tai verčia nerimauti, kad Europoje gali prasidėti didelis ginkluotas konfliktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.