Prancūzų protestuotojų vilkstinė patraukė į Briuselį

Maždaug trys šimtai transporto priemonių, dalyvaujančių Kanados stiliaus protesto kolonoje, sekmadienį atvyko į Lilį šiaurės Prancūzijoje, judėdami į Briuselį, kur pareigūnai jau uždraudė pirmadienį planuotą demonstraciją.

 Protestuotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestuotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 7:47 PM

Vėliavas iškėlę protesto dalyviai patraukė į šiaurę po to, kai šeštadienį Paryžiuje buvo suimti 97 žmonės, tūkstančiams demonstrantų pamėginus blokuoti eismą. Sekmadienį ankstyvą rytą suimtas dar 81 asmuo.

Kolona, nors ir mažesnė nei beveik 3 tūkst. transporto priemonių, kurios suvažiavo į sostinę iš įvairių Prancūzijos miestų, sekmadienį sustojo prekybos centro aikštelėje už Lilio, į pietus nuo Belgijos sienos.

„Vyksime į Briuselį ir pamėginsime jį užblokuoti, kovodami su šia nuolatinės kontrolės politika“, – teigė iš Tulūzos atvykęs 58 metų bedarbis Jeanas-Pierre'as Schmitas.

45 metų Sandrine, atvykusi iš Liono, teigė, kad vyriausybės atsakas į COVID-19 sukeltą krizę parodė, jog „mes po truputį prarandame savo laisves, klastingu būdu“.

Automobilių, sunkvežimių ir kemperių kolona, save vadinanti „laisvės vilkstine“, yra viena iš kelių visame pasaulyje, įkvėpta sunkvežimių vairuotojų priešpriešos su Kanados valdžia.

Prancūzijoje demonstrantai visų pirma nusitaikė į „vakcinavimo pasą“, reikalingą norintiems patekti į restoranus, kavines ir daugelį kitų viešų vietų. Šis reikalavimas priimtas įgyvendinant prezidento Emmanuelio Macrono iniciatyvą, susijusią su mėginimu padidinti pasiskiepijusiųjų skaičių.

Visgi protesto dalyviai taip pat minėjo didėjančias kuro ir energijos sąnaudas – „geltonųjų liemenių“ nuoskaudų atgarsį, privertusį E. Macroną paskelbti apie mokesčių mažinimą ir kitas nuolaidas.

Paryžiuje daugiau nei 100 transporto priemonių sugebėjo pasiekti Eliziejaus laukų prospektą, kur policija ašarinėmis dujomis išvaikė protestuotojus. Šie vaizdai priminė 2018–2019 metų „geltonųjų liemenių“ riaušes.

Prokurorų teigimu, vienas iš sulaikytųjų – „geltonųjų liemenių“ protesto judėjimo lyderis Jerome'as Rodriguesas, kuris kiekvieną savaitgalį 2018-ųjų pabaigoje ir 2019-ųjų pradžioje dalyvaudavo susirėmimuose su policija.

Paryžiaus policija taip pat informavo, kad buvo pradėtas vidinis tyrimas dėl socialiniuose tinkluose pasirodžiusio vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip pareigūnas nukreipė ginklą į vairuotoją.

„Nuovargis“ ir pyktis

Demonstracijos vyksta likus dviem mėnesiams iki prezidento rinkimų, kuriuose E. Macronas, tikėtina, sieks perrinkimo.

Penktadienį prezidentas pareiškė suprantantis „nuovargį“ po dvejų metų pandemijos.

„Šis nuovargis taip pat sukelia pyktį. Aš tai suprantu... Bet raginu būti maksimaliai ramiems,“ – kalbėjo jis laikraščiui „Ouest-France“.

Vyriausybė pareiškė, kad planuoja sušvelninti reikalavimus dėvėti apsaugines veido kaukes iki vasario 28 dienos, o vakcinavimo paso planuojama atsisakyti iki kovo pabaigos arba balandžio pradžios.

Dar maždaug 24 tūkst. žmonių šeštadienį surengė demonstracijas kitose šalies vietose, pranešė pareigūnai, įskaitant pietinį Monpeljė miestą, kur radikalūs aktyvistai išdaužė dviejų bankų stiklinius fasadus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.