Izraelio pajėgos per susirėmimus Vakarų Krante nušovė paauglį palestinietį

Vakarų Krante Izraelio pajėgos pirmadienį nušovė 17 metų palestinietį per susirėmimus, kilusius per izraeliečių operaciją, skirtą neseniai įvykdytu išpuoliu įtariamo „teroristo“ namams sugriauti.

 Vakarų Krantas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Vakarų Krantas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 8:19 AM

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Mohammedas Abu Salahas buvo nužudytas Silat al Charitijos kaime, esančiame šalia neramaus Džanino miesto Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Izraeliečių ginkluotosios pajėgos savo pareiškime nurodė, kad jų kariai drauge su pasienio policija įžengė į kaimą „nugriauti gyvenamojo namo aukšto, kur gyveno teroristas Mohamedas Jaradatas“.

Pasak kariuomenės, M. Jaradatas ir kiti asmenys neseniai Vakarų Krante nušovė vieną žydų naujakurį.

Remiantis pareiškimu, prieš planuotus griovimo darbus kilo „smurtinės riaušės“, kuriose „dalyvavo šimtai palestiniečių“; kai kurie iš jų svaidė sprogstamuosius užtaisus į Izraelio kariškius.

„Kariai atpažino kelis ginkluotus riaušininkus ir ėmė į juos šaudyti, siekdami neutralizuoti grėsmę“, – sakoma kariuomenės pareiškime, tiesiogiai nekomentuojant paauglio žūties.

Izraelis dažnai griauna asmenų, įtariamų atakomis prieš prieš izraeliečius, namus Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje.

Šią praktiką, neretai pakurstančią įtampą, kritikai smerkia kaip kolektyvinę bausmę. Pats Izraelis tvirtina, kad tokie veiksmai atgraso nuo išpuolių.

Ginkluotųjų pajėgų teigimu, M. Jaradatas buvo atsakingas už 25 metų religinės mokyklos studento Yehudos Dimentmano nušovimą Vakarų Krante gruodį.

Y. Dimentmanas, kuris buvo vedęs ir turėjo vaikų, lankė religinę mokyklą Homešo nausėdijoje Vakarų Krante. Jis žuvo per šaudynes, kurių metu buvo sužeisti dar keli žmonės.

Praėjus kelioms dienoms po to išpuolio Izraelis sulaikė kelis asmenis.

Apie 475 tūkst. žydų naujakurių gyvena Vakarų Krante šalia maždaug 2,9 mln. palestiniečių bendruomenėse, pagal tarptautinę teisę laikomose neteisėtomis.

Homešas yra viena iš nausėdijų, kurias pastatytomis be leidimo laiko net pats Izraelis. 2005 metais izraeliečių pajėgos evakavo šią bendruomenę, bet naujakuriai vis tiek tęsė ten savo veiklą, didindami įtampą su palestiniečiais.

Žydų valstybė okupavo Vakarų Krantą per 1967 metais įvykusį Šešių dienų karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.