JK pradėtas tyrimas dėl „Post Office“ vaidmens šalį sukrėtusiame skandale

Pirmadienį Didžiojoje Britanijoje pradėtas viešas tyrimas, skirtas įvertinti pašto įmonės „Post Office“ vaidmenį skandale, susijusiame su niekuo nenusikaltusių 736 pašto viršininkų baudžiamuoju persekiojimu.

 Post Office.<br> 123rf.com nuotr.
 Post Office.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 10:27 PM

Valstybės valdoma įmonė patraukė baudžiamojon atsakomybėn šimtus darbuotojų, vadovavusių nedideliems vietos filialams dėl tariamai melagingos apskaitos ir vagysčių, kai įdiegta IT sistema „Horizon“ neteisingai nurodė lėšų trūkumus 2000–2014 metų laikotarpiu.

Kai kuriems padalinių viršininkams buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės arba jie neteko santaupų, kai buvo priversti kompensuoti trūkumus. Daliai žmonių, ant kurių krito įtarimų šešėlis, nepavyko rasti naujų darbų ir jie prarado namus.

2019 metais Aukštasis teismas nusprendė, kad sistema „Horizon“ veikė ydingai, o teismai panaikino 72 apkaltinamuosius nuosprendžius.

Tuo tarpu gruodį vyriausybė pažadėjo sumokėti galutines kompensacijas tiems pašto darbuotojams, kurie buvo neteisingai nuteisti už sukčiavimą.

Tyrimas, kuriam vadovaus Velso teisėjas Wynas Williamsas ir kuris, kaip tikimasi, vyks visus likusią šių metų dalį, nagrinės įvairius skandalo aspektus.

Tyrimo metu bus įvertinta ir tai, kad „Post Office“ žinojo apie IT sistemos trūkumus, kad darbuotojai buvo priversti prisiimti kaltę bei tai, ar reikia reformuoti įmonės valdymo ir informavimo apie pažeidimus struktūras.

Prasidėjus procesui W. Williamsas padėkojo liudyti atvykusiems pašto skyrių viršininkams pažymėdamas, kad byla sukėlė „labai slegiančių prisiminimų ir įvykių“.

Tyrimo advokatas Jasonas Beeris teigė, kad, atsižvelgiant į mastą ir poveikį, skandalą galima pavadinti „grubiausia teisingumo sistemos klaida pastarojo meto Didžiosios Britanijos teisės istorijoje“.

„Gyvenimai buvo sugriauti, šeimos buvo išardytos, jos tapo benamėmis ir nuskurdo“, – teigė jis.

„Buvo sužlugdytos reputacijos, ypač dėl to, kad nusikaltimai, už kuriuos vyrai ir moterys buvo nuteisti, susiję su nesąžiningumu“, – pridūrė jis.

Tyrimui pasibaigus, W. Williamsas parengs galutinę ataskaitą su rekomendacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.