Rusijos pasiuntinys: „provokacijos“ atveju Maskva gali pasiųsti pajėgas į Ukrainą

Rusijos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas pirmadienį perspėjo, kad Maskva galėtų pasiųsti savo pajėgas į Ukrainą, jeigu būtų „išprovokuota tai padaryti“ kokio nors išpuolio prieš Rusijos piliečius toje šalyje atveju.

 Rusų ir baltarusių pratybos.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Rusų ir baltarusių pratybos.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-14 21:53

V. Čižovas, vyriausiasis Rusijos pasiuntinys Briuselyje nuo 2005 metų, sakė, kad pasaulis „neturėtų nustebti“, jeigu susiklosčius tokiam scenarijui Maskva surengtų „kontrataką“.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė anksčiau keliskart perspėjo, kad Rusija planuoja inscenizuoti incidentų, galinčių suteikti dingstį pulti Ukrainą.

Nuo gruodžio mėnesio buvo skelbiami nerimą keliantys pranešimai, kad Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių. Vašingtonas teigė, kad invazija gali prasidėti artimiausiomis dienomis.

„Nesiveršime į Ukrainą, nebent būtume išprovokuoti tai padaryti“, – britų dienraščiui „The Guardian“ sakė V. Čižovas.

„Jeigu ukrainiečiai surengtų išpuolį prieš Rusiją, neturėtumėt nustebti, kad mes kontratakuotume“, – pridūrė jis.

„Arba jeigu jie pradės įžūliai žudyti Rusijos piliečius – bet kurs, Donbase ar kur kitur“, – kalbėjo rusų diplomatas.

Rytų Ukrainoje, vadinamajame Donbaso regione, Kijevo vyriausybės pajėgos nuo 2014 metų kovoja su prorusiškais separatistais. Šis karas prasidėjo tuojau po tų metų kovą Maskvos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

2019 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, supaprastinantį rusiškų pasų išdavimą Donbaso separatistinių regionų gyventojams.

Rusijos pasus turi daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, gyvenančių separatistų kontroliuojamose teritorijose Donecko ir Luhansko srityse, pernai liepą pranešė rusų naujienų agentūra „Interfax“.

V. Čižovas savo interviu sakė, kad ukrainiečių provokacija gali būti nukreipta prieš Donbaso gyventojus.

„Kalbėdamas apie provokaciją turiu galvoje, kad jie gali inscenizuoti incidentą prieš pasiskelbusias Donbaso respublikas, jas išprovokuoti ir smogti joms visa savo galia, tokiu būdu provokuojant Rusiją reaguoti, kad būtų išvengta humanitarinės katastrofos prie jos sienų“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.