Belgija: per bendrą operaciją prieš narkotikų kontrabandą 6 šalyse suimta dešimtys žmonių

Dešimtys įtariamųjų antradienį buvo sulaikyti per Europolo koordinuotą policijos operaciją prieš tarptautinę narkotikų kontrabandą šešiose Europos šalyse, pranešė Belgijos prokurorai.

 Policija.<br>123rf nuotr.
 Policija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 4:06 PM

Belgijoje, kur 2020 metais buvo pradėtas atitinkamas tyrimas, buvo sulaikyta 30 asmenų ir „dar nedidelis skaičius areštų (įvykdyta) užsienyje“, sakoma prokuratūros pranešime. Iš viso Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose ir Kroatijoje atliktos 109 kratos.

Į teisėsaugos pareigūnų akiratį patekęs tinklas aktyviai prekiauja kokainu iš Pietų Amerikos. Tyrėjams labai padėjo įsilaužimas į organizuotų nusikalstamų grupuočių naudojamą šifruoto telefono ryšio tinklą.

Naujausias atvejis susijęs su Rytų Europos prekeiviais narkotikais, įsikūrusiais Briuselio rajone, taip pat su „Pietų Europos piliečiais, priklausančiais Limburgo mafijai“, veikiančiai besiribojančioje su Nyderlandais šiaurinėje Belgijos Limburgo provincijoje ir garsėjančiai narkotikų gamyba.

Tyrimas Belgijoje prasidėjo 2020 metų pabaigoje, kai per vieną kratą Briuselio regione policijos pareigūnai aptiko „didelį kiekį acetono, keletą kilogramų kanapių ir netikrų policininkų uniformų“, sakoma pranešime.

Vėliau Belgijos pareigūnai išsiaiškino, kad šis tinklas jau buvo pareigūnų stebimas Ispanijoje, todėl abi šalys pradėjo bendradarbiauti.

Pasistūmėti į priekį tyrimui 2021 metais padėjo įsilaužimas į ryšio tinklą SKY ECC, padėjęs nustatyti kontaktus keliose Pietų Amerikos šalyse, sakoma pranešime.

Narkotikai buvo transportuojami konteineriniais laivais, plaukiančiais per Antverpeno, Roterdamo, Havro ir Hamburgo uostus, taip pat gabenami kelių transporto priemonėmis, per transporto įmones, krovininiais ir privačiais lėktuvais, rašoma pranešime spaudai.

Ši byla rodo „nusikalstamų organizacijų lankstumą“ – jos „nebėra (kuriamos) vien šeimos ar klanų pagrindu“, o veikia kaip „bendros įmonės... pagal klasikinių komercinių įmonių modelį“, – rašoma pranešime.

Pasak pareigūnų, Belgija tampa pagrindiniais kokaino vartais į Europą. 2021 metais Antverpeno uoste buvo konfiskuota beveik 90 tonų kokaino – tai buvo naujas rekordas.

Vasario pradžioje vienas aukščiausio rango Belgijos magistrato teisėjų Ignacio de la Serna įspėjo, kad policija nebeturi resursų kovoti su šia grėsme.

Pasak jo, bylose, susijusiose su įsilaužimu į „SKY ECC“ tinklą, nuo 2021 metų vasario buvo įvykdyta 41 operacija ir per ją sulaikyta daugiau nei 600 asmenų.

„Darbo krūvis yra toks didelis, kad mes jo nepakeliame“, – belgų dienraščiui „Le Soir“ sakė I. de la Serna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?