Lenkijos planai padovanoti V. Orbanui neįkainojamą dokumentą sulaukė pasipriešinimo

Vieno vidurio Lenkijos miesto valdžia ir kiti pareigūnai pirmadienį protestavo prieš vyriausybės planus padovanoti Vengrijai vieną brangiausių 500 metų senumo šalies rankraščių, siekiant išryškinti glaudžius abiejų tautų ryšius.

Vieno vidurio Lenkijos miesto valdžia ir kiti pareigūnai pirmadienį protestavo prieš vyriausybės planus padovanoti Vengrijai vieną brangiausių 500 metų senumo šalies rankraščių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vieno vidurio Lenkijos miesto valdžia ir kiti pareigūnai pirmadienį protestavo prieš vyriausybės planus padovanoti Vengrijai vieną brangiausių 500 metų senumo šalies rankraščių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 2:58 PM

Torunės miesto lyderiai ir Bažnyčios vadovai pasirašė peticiją, raginančią įstatymų leidėjus atsisakyti planų atiduoti Vengrijai XV amžiaus rankraštį, kurio autorius – Florencijos rašytojas ir dalininkas Naldus Naldius.

„Turime ekspertų išvadą, kad šis žingsnis prieštarautų konstitucijai“, – pareiškė regiono gubernatorius Piotras Calbeckis – Manau, kad turėtume apeliuoti į įstatymų leidėjų širdis ir jų sąžinę. Politikai čia nėra vietos.“

Lenkijos valdančiosios dešiniųjų partijos įstatymų leidėjas ir istorikas Piotras Babinetzas pasiūlė įstatymo projektą, kuris leistų vyriausybei už 25 mln. zlotų (5,5 mln. eurų) perimti rankraštį ir perduoti jį ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybei.

Šiuo žingsniu būtų siekiama pabrėžti glaudžius abiejų valstybių ir jų vyriausybių ryšius, o taip pat atsilyginti už pernykštį Vengrijos sprendimą perduoti Varšuvai XVI amžiaus Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto paauksuotus šarvus.

Naldus Naldius puošnų rankraštį sukūrė tarnaudamas Vengrijos karaliaus Motiejaus Korvino dvare. Knygą, kurioje aprašoma Vengrijos karaliaus biblioteka, XVI amžiaus viduryje vienas pirklys pardavė Torunės miestui, ir ji ten liko iki šiol.

Torunės viešosios bibliotekos vadovė Danetta Ryszkowska-Mirowska teigia, kad šis rankraštis yra „unikalus ir neįkainojamas“. Pasak jos, jokie pinigai negalės kompensuoti Lenkijos kultūros paveldo dalies praradimo.

D. Ryszkowska-Mirowska drauge su kitais bibliotekų pareigūnais prisijungė prie protesto prieš, anot jos, „keistą“ planą, prieštaraujantį Lenkijos paveldo apsaugos įstatymams.

Lenkija yra netekusi didelės dalies savo kultūros paveldo – meno ir knygų kolekcijų, ypač per Antrojo pasaulinio karo bombardavimus ir plėšimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.