Rusijos kalėjime prasidėjo naujas A. Navalno teismas

Kolonijoje netoli Maskvos antradienį prasidėjo naujas teismo procesas kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno atžvilgiu, po kurio jo laisvės atėmimo bausmės terminas gali pailgėti iki daugiau nei dešimtmečio.

 Rusijos kalėjime prasidėjo naujas A. Navalno teismas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Rusijos kalėjime prasidėjo naujas A. Navalno teismas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 10:50 AM, atnaujinta Feb 15, 2022, 2:30 PM

Vaizdo įraše iš posėdžio kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos, buvo matyti kalinio uniformą dėvintis A. Navalnas.

Įraše matyti, kaip opozicionierius apkabina savo žmoną Juliją Navalnąją iš abiejų pusių stovint sargybiniams. Išvakarėse A. Navalno sutuoktinė pareikalavo leisti jai dalyvauti uždarame teismo posėdyje.

A. Navalnui pareikšti papildomi kaltinimai sukčiavimu ir nepagarba teismui.

Balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas pernai vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Jis buvo pasiųstas už grotų, kai sugrįžo į Rusiją iš iš Vokietijos, kur penkis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius ir Vakarai dėl tos atakos kaltina Kremlių.

Sukčiavimo byla buvo iškelta 2020-ųjų gruodį, kai A. Navalnas gydėsi Vokietijoje po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Tyrėjai kaltina opozicionierių asmeninėms reikmėms pasisavinus 4,1 mln. eurų, paaukotų jo politinėms organizacijoms. Dėl šių kaltinimų galima skirti įkalinimą iki 10 metų.

A. Navalnui taip pat gresia įkalinimas iki šešių mėnesių dėl nepagarbos teismui per vieną iš pernai įvykusių posėdžių.

„Fiktyvus teismas

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ šią bylą pavadino „fiktyviu teismo procesu, dalyvaujant kalėjimo prižiūrėtojams, o ne žiniasklaidos atstovams“.

„Akivaizdu, kad rusų valdžia ketina pasirūpinti, kad A. Navalnas greitai neišeitų iš kalėjimo“, – sakoma pirmadienį organizacijos paskelbtame pareiškime.

Teismo procesas prasideda šią savaitę tęsiantis intensyvioms Rusijos ir Vakarų deryboms dėl Ukrainos. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas netrukus taps dar vienu Vakarų lyderiu, atvykusiu į Maskvą derėtis su V. Putinu.

A. Navalno sąjungininkai paragino O. Scholzą antradienį per susitikimą su V. Putinu iškelti kalinamo opozicionieriaus likimo klausimą.

„Vokietija pasisako už taiką ir teisingumą, – tviteryje parašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš. – Ir dabar jos pozicija šiuo klausimu yra kaip niekada svarbi.“

„Pagrindinio politinio kalinio teismas tiesiogiai kalėjime viską pasako apie Putino režimą ir derybų su juo perspektyvas“, – pabrėžė K. Jarmyš.

Dar viena artima A. Navalno sąjungininkė Marija Pevčich užsiminė, kad teismo procesas buvo „tikslingai suplanuotas taip, kad sutaptų su labiausiai įtempta krizės dėl Ukrainos savaite“.

„Jie planuoja pratęsti jo bausmę dar 15 metų, kol visi yra nukreipę dėmesį į kažką didesnį“, – parašė ji tviteryje.

A. Navalno apnuodijimas ir areštas buvo pasmerkti užsienyje, Vakarų valstybės dėl to įvedė sankcijų Rusijai.

Po A. Navalno arešto jo organizacijos buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos, o daugelis jo svarbių bendražygių baimindamiesi persekiojimo pabėgo iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.