A. Blinkenas „sunerimęs“ dėl naujų kaltinimų A. Navalnui, ragina jį paleisti

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pareiškė esąs „sunerimęs dėl abejotinų naujų kaltinimų“ Rusijos opozicionieriui Aleksejui Navalnui ir paragino rusų pareigūnus paleisti Kremliaus kritiką į laisvę.

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2022, 9:14 AM, atnaujinta Feb 16, 2022, 3:11 PM

Į A. Navalną ir jo bendražygius „yra nusitaikyta dėl jų darbo nušviečiant pareigūnų korupciją“, socialiniame tinkle „Twitter“ sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Šį kartą jis stoja prieš teismą pataisos darbų kolonijoje, kuris nėra viešas, – pridūrė A. Blinkenas. – Rusijos valdžia turėtų paleisti Aleksejų Navalną ir nutraukti jo šalininkų persekiojimą bei baudžiamąjį persekiojimą.“

Prieš teismą dėl naujų kaltinimų stojęs A. Navalnas žada tęsti kovą su Kremliumi

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pareiškė, kad ir toliau mes iššūkį Rusijos vadovybei, prasidėjus jo teismui dėl naujų kaltinimų sukčiavimu, po kurio jo laisvės atėmimo bausmės terminas gali pailgėti iki daugiau nei dešimtmečio.

Antradienio transliacijoje iš posėdžio kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos, buvo matyti kalinio uniformą dėvintis A. Navalnas.

Joje matyti, kaip besišypsantis opozicionierius apkabina savo žmoną Juliją Navalnąją iš abiejų pusių stovint sargybiniams.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pareiškė esąs „sunerimęs dėl abejotinų naujų kaltinimų“ Rusijos opozicionieriui ir paragino rusų pareigūnus paleisti Kremliaus kritiką į laisvę.

Į A. Navalną ir jo bendražygius „yra nusitaikyta dėl jų darbo nušviečiant pareigūnų korupciją“, socialiniame tinkle „Twitter“ sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Šį kartą jis stoja prieš teismą pataisos darbų kolonijoje, kuris nėra viešas, – pridūrė A. Blinkenas. – Rusijos valdžia turėtų paleisti Aleksejų Navalną ir nutraukti jo šalininkų persekiojimą bei baudžiamąjį persekiojimą.“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kalbėdamas per spaudos konferenciją su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu Maskvoje, anksčiau sakė, kad naujoji byla yra „nesuderinama“ su įstatymo viršenybės principu.

Balsingiausias Rusijos prezidento V. Putino kritikas pernai vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Jis buvo pasiųstas už grotų, kai sugrįžo į Rusiją iš iš Vokietijos, kur penkis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius ir Vakarai dėl tos atakos kaltina Kremlių. Pastarasis neigia esantis kaip nors su to susijęs.

Nauja sukčiavimo byla buvo iškelta 2020-ųjų gruodį, kai A. Navalnas gydėsi Vokietijoje po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Jūs ketinate pratęsti mano kalinimą neribotam laikui. Ką mes galime dėl to padaryti?“ – klausė A. Navalnas per teismo posėdį.

„Žmonių veikla yra svarbesnė už vieno žmogaus likimą. Aš nebijau“, – pridūrė jis.

„Neteisėtas persekiojimas“

Tyrėjai kaltina opozicionierių asmeninėms reikmėms pasisavinus 4,1 mln. eurų, paaukotų jo politinėms organizacijoms. Dėl šių kaltinimų galima skirti įkalinimą iki 10 metų.

A. Navalnui taip pat gresia įkalinimas iki šešių mėnesių dėl nepagarbos teismui per vieną iš pernai įvykusių posėdžių.

Prokuroras per teismą apkaltino A. Navalną ir jo sąjungininkus „piliečių klaidinimu“, siekiant „tyčia“ pavogti lėšas.

A. Navalnas išpopuliarėjo tarp liberalių pažiūrų rusų rengdamas vaizdo įrašus, atskleidžiančius elito korupciją. Daugelis tyrimų internete sulaukė milijonų peržiūrų.

A. Navalno sąjungininkai teismo procesą pasmerkė kaip sufabrikuotą, o jo advokatė teigė, kad tai yra Kremliaus pastangų pašalinti jį iš politinio gyvenimo dalis.

„Manome, kad Navalno persekiojimas yra neteisėtas, yra aiškiai politinio pobūdžio, juo siekiama jį diskredituoti ir nušalinti nuo politinės veiklos“, – sakė advokatė Olga Michailova.

„Nesuderinama“ su įstatymo viršenybe

Teismo procesas prasidėjo šią savaitę tęsiantis intensyvioms Rusijos ir Vakarų deryboms dėl Ukrainos. Vokietijos kancleris O. Scholzas tapo dar vienu Vakarų lyderiu, atvykusiu į Maskvą derėtis su V. Putinu.

Vokietijos kancleris pasmerkė teisminius procesus prieš A. Navalną, jo sąjungininkams anksčiau paraginus O. Scholzą antradienį per susitikimą su V. Putinu iškelti kalinamo opozicionieriaus likimo klausimą.

„Mano pozicija Navalno klausimu yra labai aiški: jo teismas yra nesuderinamas su įstatymo viršenybės principais, ir aš ne kartą išsakiau tokią nuomonę“, – sakė O. Scholzas.

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel per savo paskutinį vizitą Maskvoje praėjusiais metais paragino V. Putiną išlaisvinti A. Navalną.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ šią bylą pavadino „fiktyviu teismo procesu, dalyvaujant kalėjimo prižiūrėtojams, o ne žiniasklaidos atstovams“.

„Akivaizdu, kad rusų valdžia ketina pasirūpinti, kad A. Navalnas greitai neišeitų iš kalėjimo“, – sakoma pirmadienį, teismo išvakarėse, organizacijos paskelbtame pareiškime.

A. Navalno apnuodijimas ir areštas buvo pasmerkti užsienyje, Vakarų valstybės dėl to įvedė sankcijų Rusijai.

Po A. Navalno arešto jo organizacijos buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos, o daugelis jo svarbių bendražygių baimindamiesi persekiojimo pabėgo iš Rusijos.

JAV smerkia rusų parlamento siūlymą pripažinti Ukrainos separatistų darinius

Jungtinės Valstijos trečiadienį griežtai pasmerkė Rusijos parlamento siūlymą pripažinti Ukrainos separatistų darinių nepriklausomybę.

Toks žingsnis „būtų šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“, sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

Rusijos Valstybės Dūma antradienį balsavimu priėmė sprendimą paraginti prezidentą Vladimirą Putiną pripažinti Ukrainos separatistinių darinių – apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ – nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.