Prancūzija perspėja Iraną, kad branduoliniam susitarimui jam liko tik kelios dienos

Iranui liko vos kelios dienos susitarimui dėl jo branduolinės programos pritarti, tebesitęsiant deryboms Vienoje, trečiadienį pareiškė Prancūzija.

 Raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2022, 6:12 PM

Prancūzija tap pat perspėjo dėl didžiulės krizės grėsmės, jei susitarimo pasiekti nepavyktų.

„Tai nėra savaičių klausimas. Tai – dienų klausimas“, – Senate sakė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas. Jis pridūrė, kad derybų maratonas priartėjo prie „tiesos momento“.

Pasaulio galingosios valstybės Vienoje pradeda paskutinį derybų su Iranu etapą, kuriuo siekiama atgaivinti 2015 metų susitarimą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (JCPOA).

Iranas tiesiogiai derasi su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, o netiesiogiai – su iš sutarties pasitraukusiomis Jungtinėmis Valstijomis.

2018 metais Jungtinės Valstijos tuomečio prezidento Donaldo Trumpo sprendimu vienašališkai pasitraukė iš JCPOA ir grąžino griežtas ekonomines sankcijas šiitiškai respublikai. Iranas savo ruožtu atsisakė dalies įsipareigojimų, prisiimtų pagal šį paktą.

„Mes iš iraniečių tikimės politinių sprendimų. Jie turi labai aiškų pasirinkimą“, – sakė J.-Y. Le Drianas.

„Arba jie sukels rimtą krizę artimiausiomis dienomis ... arba jie patvirtins susitarimą, kuris gerbia visų šalių, ypač – Irano, interesus“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, susitarimas yra „pasiekiamas ranka“, be to, jam jau pritaria derybose dalyvaujančios Europos valstybės Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė, o taip pat Kinija, Rusija ir JAV.

Tačiau J.-Y. Le Drianas perspėjo, kad laikas bėga, nes Iranas ir toliau intensyvina savo branduolinę veiklą, pažeisdamas 2015 metų susitarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.