Serbija balandį rengs pirmalaikius rinkimus

Serbijoje balandžio 3 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai, rengiami praėjus pusantrų metų po opozicijos boikoto aptemdytų rinkimų ir vyriausybės suformavimo, antradienį pranešė šalies prezidentas.

Serbijoje balandžio 3 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Serbijoje balandžio 3 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2022, 4:22 PM

Kartu su parlamento rinkimais Serbijoje vyks ir savivaldos rinkimai sostinėje Belgrade.

„Esu įsitikinęs, kad Serbijos žmonės žinos, kaip išsirinkti geriausius... Brangūs piliečiai, linkiu gerų rinkimų“, – paskelbė Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius, kalbėdamas per televiziją.

Panašu, kad tą pačią dieną bus surengti ir prezidento rinkimai – taip pat numatyti šiais metais. Parlamento pirmininkas Ivica Dačičius pranešė, kad ketina paskelbti jų datą kovo pradžioje.

Pirminės visuomenės apklausos rodo, kad populisto A. Vučičiaus vadovaujama valdančioji Serbijos pažangos partija (SNS) išlaiko tvirtas pozicijas, bet opozicija tikisi didelio rinkėjų aktyvumo, kuris galėtų pakoreguoti rinkimų Belgrade ir antrojo prezidento rinkimų turo rezultatus.

A. Vučičiaus centro dešiniųjų partiją palaiko 57 proc. rinkėjų, rodo gruodį visuomenės nuomonės apklausų agentūros „Faktor Plus“ atlikto tyrimo rezultatai.

Teisių grupės ir politiniai oponentai seniai kaltina A. Vučičių dėl ryškėjančių autoritarinio valdymo tendencijų šalyje, nepriklausomos žiniasklaidos slopinimo ir nuolat rengiamų pirmalaikių rinkimų, taip siekiant įveikti opoziciją.

Serbijos pagrindinės opozicinės partijos visai boikotavo 2020 metų visuotinius rinkimus ir pareiškė, kad jie nebuvo nei laisvi, nei teisingi.

Valdančioji partija SNS, esanti valdžioje nuo 2012 metų, rinkimuose užsitikrino patogią daugumą ir be jokių prieštaravimų pasitvirtino vyriausybę.

Nors opozicija toliau tvirtina, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti, šį kartą ji žada dalyvauti rinkimuose ir jau pristato savo kandidatus.

Europos Komisija savo 2020 metų ataskaitoje kritikavo rinkimų procesą Serbijoje, atkreipdama dėmesį į valdančiųjų „didžiulį pranašumą ir daugumos didžiųjų žiniasklaidos priemonių vykdomą vyriausybės politikos propagavimą“.

Briuselis bandė tarpininkauti SNS ir opozicijos dialogui, siekiant pagerinti rinkimų procesą, tačiau SNS be jokio Briuselio tarpininkavimo lygiagrečiai derėjosi su keliomis partijomis, kurios sutiko su siūlymu surengti pirmalaikius rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?