Baltarusija teigia galinti priimti branduolinius ginklus, jei susidurs su grėsme iš Vakarų

Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis gali priimti branduolinius ginklus, jei susidurs su kokia nors išorine grėsme. Šiuo metu tarp jo sąjungininkės Rusijos ir Vakarų didėja įtampa dėl Ukrainos. A. Lukašenka penktadienį Maskvoje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 2:04 PM

„Jei prireiks, jei tokių kvailų ir nesąmoningų žingsnių imsis mūsų varžovai ir oponentai, mes dislokuosime ne tik branduolinius ginklus, bet ir superbranduolinius, ir pačius moderniausius, kad apsaugotume savo teritoriją“, – pasak valstybinės naujienų agentūros BelTA, sakė A. Lukašenka. „Bet jei Baltarusijai nekyla grėsmių iš nedraugiškų šalių, tai branduolinių ginklų čia nereikės šimtą metų“, – pridūrė jis.

Buvusi sovietinė Baltarusija, kuri nėra branduolinė valstybė, vėliau šį mėnesį surengs balsavimą dėl konstitucinių reformų, kurios teisiškai leistų Baltarusijai priimti branduolinius ginklus. Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka pažadėjo surengti referendumą po istorinių protestų prieš ginčijamą jo perrinkimą. Konstitucinės reformos taip pat leistų A. Lukašenkai eiti pareigas iki 2035 metų.

Maskva ir Minskas šiuo metu Baltarusijoje rengia bendras karines pratybas, kurios didina nerimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje. Baltarusija teigia, kad visi Rusijos kariai ir karinė technika pasitrauks pratyboms pasibaigus vasario 20 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.