Skandalas Europos Parlamente: parlamentaras pademonstravo nacistinį pasisveikinimą

Nacionalisto europarlamentaro iš Bulgarijos nacistinis pasisveikinimas, kurį jis pademonstravo trečiadienį Europos Parlamento rūmuose Strasbūre po to, kai kalbėjo per debatus dėl teisės viršenybės Lenkijoje ir Vengrijoje, sukėlė pasipiktinimą.

Europarlamentaras iš Bulgarijos pademonstravo nacistinį pasisveikinimą Europos Parlamente.<br>„Twitter“ nuotr.
Europarlamentaras iš Bulgarijos pademonstravo nacistinį pasisveikinimą Europos Parlamente.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 9:17 AM

Vaizdo įrašė matyti, kaip lipdamas laiptais, vedančiais į išėjimą iš posėdžių salės, euroskeptiškos ECR frakcijos narys Angelas Džambazki apsisuka ir prieš išeidamas kelioms sekundėms ištiesia į priekį dešinę ranką.

„Mes niekada neleisime jums nurodinėti, ką sakyti ir daryti. Tegyvuoja Bulgarija, Vengrija, Orbanas, „Fidesz“ ir tautinių valstybių Europa“, – anksčiau parlamente sakė Bulgarijos nacionalistų partijos VMRO atstovas.

Jis tviteryje kaip „bjaurų“ apibūdino trečiadienio Europos Sąjungos aukščiausiojo teismo – Europos Teisingumo Teismo – sprendimą patvirtinti mechanizmą, su kuriuo Lenkija ir Vengrija nesutinka, leidžiantį blokuoti lėšas šalims, kuriose pažeidžiama įstatymo viršenybė.

Debatams vadovavusi Europos Parlamento vicepirmininkė italė Pina Picierno sakė, kad institucija „patikrins kamerų įrašus, kas atsitiko šioje posėdžių salėje, ar buvo fašistinis pasveikinimas, ar ne“. „Mes jokiu būdu neleidžiame fašistų gestų ir simbolių. Jei tai buvo padaryta, tai labai rimta ir bus taikomos sankcijos“, – perspėjo ji.

Prancūzijos vyriausybės valstybės sekretorius Europos reikalams Clement‘as Beaune'as, dalyvavę posėdyje kaip ES pirmininkaujančios šalies atstovas, tviteryje pavadino šį gestą „skandalingu ir piktinančiu“.

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola tviteryje parašė, kad „fašistų pasveikinimas Europos Parlamente man nepriimtinas – visada ir visur“. „Tai įžeidžia mane ir visus Europoje“, – pridūrė ji. „Mes pasisakome už priešingas vertybes. Esame demokratijos namai. Šis gestas yra iš tamsiausio mūsų istorijos skyriaus ir turi būti ten paliktas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.