E. Macronas ragina sustabdyti apšaudymus Rytų Ukrainoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį paragino Kijevo vyriausybės pajėgas ir prorusiškus separatistus nutraukti artilerijos apšaudymus Rytų Ukrainoje, didėjant nuogąstavimams, kad Rusija gali pasinaudoti padidėjusia įtampa kaip dingstimi įsiveržti į kaimyninę šalį.

E. Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-18 17:57, atnaujinta 2022-02-18 18:15

„Padėtis Donbase pastarosiomis valandomis buvo labai neraminanti. Akivaizdu, kad jau esama aukų“, – po Europos Sąjungos ir Afrikos valstybių viršūnių susitikimo Briuselyje sakė E. Macronas.

„Sąlyčio zonoje atsinaujino bombardavimai. Pirmiausiai raginame sustabdyti šiuos karinius veiksmus ir skubiai deeskaluoti padėtį, antra – atnaujinti konstruktyvias derybas“, – pridūrė jis.

Susirėmimų tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir Maskvos palaikomų separatistų padaugėjo Vašingtonui apkaltinus Rusiją, kad ši siekia išprovokuoti kokį nors incidentą, kuriuo galėtų pasinaudoti kaip priežastimi įsiveržti.

E. Macronas, anksčiau šį mėnesį susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, sakė, kad „Rusijos karinis spaudimas [Ukrainai] nesilpnėja“, nors Maskva teigė pradėjusi mažinti prie sienos su kaimynine šalimi sutelktas gausias pajėgas.

Prancūzijos lyderis tvirtino norįs pamatyti V. Putino „konkrečių“ žingsnių, įrodančių, jog jis nori deeskaluoti šią krizę.

Rusija neigė ketinanti įsiveržti ir sako pradėjusi išvesti kai kuriuos iš maždaug 149 tūkst. karių, anot Ukrainos, sutelktų prie jos sienų.

Europos Sąjunga ir kitos Vakarų šalys grasino Maskvai niokojančiomis ekonominėmis sankcijomis, jeigu ši surengs naują įsiveržimą į Ukrainą, praėjus aštuoneriems metams nuo Kremliaus įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.