ES įspėja dėl pabėgėlių bangos iš Ukrainos

Augant įtampai Ukrainos konflikte, Europos Komisijos vicepirmininkas Margaritis Schinas įspėjo, kad karinės eskalacijos atveju į ES gali atvykti daugiau kaip milijonas pabėgėlių.

Ukraina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukraina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-18 15:49

„Manoma, kad gali atvykti nuo 20 000 iki daugiau kaip milijono pabėgėlių“, – pareiškė jis vokiečių laikraščiui „Welt“. ES esą „pasirengusi mobilizuoti reikšmingą humanitarinę pagalbą ir padėti civilinės apsaugos srityje“.

M. Schinas atkreipė dėmesį į tai, kad vien tik ES piliečių Ukrainoje gyvena 20 000 ir kad „yra didelė gyventojų grupė, kurios šaknys yra ES“. Graikų komisaras pažymėjo, kad pabėgėliai, kaip jau prieš tai Baltarusijoje, gali būti sąmoningai panaudoti kaip instrumentas prieš ES ir kaip spaudimo priemonė.

Spėjama, kad Ukrainos pabėgėliai pirmiausiai atvyktų į Lenkiją, kuri turi 535 km ilgio bendrą sieną. Lenkijos vyriausybė jau pareiškė, jog konflikto atveju ruošiasi scenarijui, kad sieną kirs iki milijono ukrainiečių pabėgėlių.

Manoma, kad Lenkijoje jau yra 1,5 mln. ukrainiečių, iš kurių oficialiai registruota tik 300 000. Nuo Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir karo Rytų Ukrainoje pradžios 2014-aisiais pats Kijevas registravo 1,5 mln. žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.