Izraelio policija Jeruzalėje išvaikė prieš iškeldinimus protestavusius palestiniečius

Raiti Izraelio policininkai penktadienį vaikė protestuotojus Jeruzalės neramiame rytiniame Šeich Džaros rajone, kur demonstrantai reiškė palaikymą žmonėms, kuriems gresia būti iškeldintiems žydų naujakurių.

 Izraelio policija Jeruzalėje išvaikė prieš iškeldinimus protestavusius palestiniečius.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Izraelio policija Jeruzalėje išvaikė prieš iškeldinimus protestavusius palestiniečius.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 11:10 PM

Protestų taip pat vyko okupuotame Vakarų Krante.

Pernai Šeich Džaroje įtampa buvo smarkiai išaugusi, kai naujakurių grupės bandė iškeldinti keletą palestiniečių šeimų. Šie neramumai buvo viena priežasčių, gegužę išprovokavusių karą tarp Izraelio ir ginkluotų grupuočių Gazos Ruože.

Jeruzalėje palestiniečiai vyrai paklojo maldos kilimėlius ant asfalto ir garsiai meldėsi. Vėliau prie jų prisidėjo šimtai aktyvistų, protestuojančių prieš artėjančius iškeldinimus.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai stebėjo, kaip protestuotojus puolė raiti Izraelio sienos apsaugos policijos pareigūnai, kai aktyvistai atsisakė atlaisvinti gatvę. Policija šį incidentą apibūdino kaip „riaušes“ ir tvirtino, kad „demonstrantai neklausė policijos nurodymų“.

Vienas AFP fotografas matė, kaip du žmonės buvo sulaikyti. Tačiau policija vėliau teigė, kad jokių areštų nebuvo.

Šeich Džara tapo palestiniečių priešinimosi Izraelio kontrolei aneksuotoje Rytų Jeruzalėje simboliu.

Žydų valstybė užėmė anksčiau Jordanijos kontroliuotą Rytų Jeruzalę per 1967 metų Šešių dienų karą ir vėliau šią teritoriją aneksavo, nors didžioji dalis tarptautinės bendruomenės šio žingsnio nepripažįsta. Rytinėje Jeruzalės dalyje, kur palestiniečiai nori įkurti savo būsimos valstybės sostinę, gyvena daugiau kaip 200 tūkst. žydų.

30-metis Abdallah Grifatas sakė atkeliavęs iš Nazareto miesto Izraelio šiaurėje, kad pademonstruotų palaikymą iškeldinamiems tautiečiams.

„Mano kaip palestiniečio pareiga stovėti šia, su kiekvienu kitu palestiniečiu, kovojančiu dėl savo žemės, – jis sakė AFP. – Mes čia stovime dėl teisingumo.“

Palestiniečiai taip pat susirėmė su Izraelio pajėgomis Hebrono mieste, esančiame Vakarų Kranto pietuose, taip pat okupuoto regiono šiaurėje esančioje Beitos gyvenvietėje.

Pastarajame gyventojai laidyklėmis svaidė akmenis į izraeliečių priešakinį postą, o saugumo pajėgos atsakė, anot kariuomenės, „priemonėmis riaušėms malšinti“.

Pasak kariškių, niekas iš karių nenukentėjo. Tuo metu palestiniečių oficiali naujienų agentūra WAFA nurodė, kad 23 palestiniečiai buvo sužeisti. Vienas AFP fotografas taip pat buvo sužeistas, kai į jį pataikė izraeliečių pajėgų iššauta guminė kulka.

Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ ketvirtadienį perspėjo, kad „peržengus raudonas linijas Šeich Džaroje“ gali būti „parengta atmosfera naujam sprogimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.