JAV teisėjas nurodė D. Trumpui liudyti atliekant tyrimą Niujorke dėl sukčiavimo

Vienas JAV teisėjas ketvirtadienį paskelbė, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir jo vyriausi vaikai privalo liudyti su priesaika Niujorke atliekant civilinį tyrimą dėl įtariamo sukčiavimo jo šeimos versle.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 5:48 PM

Šis sprendimas yra naujausias teisinis smūgis 75 metų D. Trumpui, figūruojančiam virtinėje bylų, galinčių apsunkinti jo užmojus 2024 metais kandidatuoti naujai kadencijai Baltuosiuose rūmuose.

Trumpų šeima ne kartą mėgino pasiekti, kad būtų nutrauktas tyrimas, vadovaujamas Niujorko valstijos generalinės prokurorės Letitios James. Pastaroji praeitą mėnesį sakė aptikusi „reikšmingų įrodymų“ apie Trumpų verslo imperijos „Trump Organization“ klaidinamą veiklą.

Po ilgiau kaip dvi valandas trukusių pasisakymų valstijos teisėjas Arthuras Engoronas atmetė D. Trumpo, jo vyriausio sūnaus Donaldo jaunesniojo ir dukters Ivankos prašymą panaikinti gruodį L. James išduotus šaukimus liudyti.

Teisėjas įpareigojo šią trijulę per 21 dieną prisistatyti į L. James biurą apklausoms. Prognozuojama, kad Trumpai šį sprendimą dar kartą apskųs.

Jų teisininkai argumentavo, kad šaukimai civilinėje byloje yra L. James mėginimas surinkti įrodymų lygiagrečiai vykdomam baudžiamajam tyrimui dėl „Trump Organization“, su kuriuo generalinė prokurorė irgi yra susijusi.

Anot advokatų, L. James mėgina apeiti Niujorko valstijos įstatymus, suteikiančius teisinę neliečiamybę liudytojams, stojantiems prieš didžiąją žiuri baudžiamosiose bylose.

A. Engoronas sakė, kad teisininkais savo argumentais „visiškai prašauna pro šalį“ ir pabrėžė, kad nei Manhatano apylinkės prokuroras, vadovaujantis baudžiamajam tyrimui, nei L. James biuras neliepė Trumpams stoti prieš didžiąją žiuri.

Teisėjo sprendime priduriama, kad Trumpai per apklausą vykdant civilinį tyrimą galėtų pasinaudoti JAV konstitucijos 5-ąja pataisą, suteikiančią teisę neliudyti prieš save.

Jis pridūrė, kad D. Trumpo sūnus Ericas šia pataisa pasinaudojo „daugiau kaip 500 kartų“, duodamas parodymus per L. James tyrimą 2020 metų spalį.

A. Engoronas taip pat atmetė D. Trumpo pareiškimą, jog L. James, demokratų šalininkė, yra politiškai motyvuota.

Teisėjui paskelbus sprendimą D. Trumpo advokatė pasmerkė L. James tyrimą kaip „dar vieną politiškai motyvuotą raganų medžioklę“, pakartodamas buvusio prezidento mėgstamą frazę.

„Teismas yra aiškiai susidaręs nuomonę ir nesuinteresuotas, kad vyktų nešališkas diskursas šiuo kritiškai svarbiu klausimu“, – sakoma advokatės Alinos Habbos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.