Tris dienas šulinyje Afganistane įstrigęs berniukas ištrauktas mirė

Penkerių metų berniukas, tris dienas įstrigęs šulinyje atokiame Afganistano kaime, mirė netrukus, kai buvo ištrauktas gyvas, penktadienį pranešė pareigūnai.

Tris dienas šulinyje Afganistane įstrigęs berniukas ištrauktas mirė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tris dienas šulinyje Afganistane įstrigęs berniukas ištrauktas mirė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 11:26 AM

Vaikas, vardu Haidaras, antradienį nuslydo į šulinį, iškastą Šokake, išdžiūvusiame Zabulo provincijos kaime, maždaug už 400 kilometrų į pietvakarius nuo sostinės Kabulo. „Su dideliu liūdesiu pranešame, kad mažasis Haidaras atskirtas nuo mūsų amžiams“, – tviteryje paskelbė Talibano vidaus reikalų ministerijos vyresnysis patarėjas Anasas Haqqani.

Zabulo policijos atstovas Zabiullah Jawharas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Haidaras dar buvo gyvas, kai gelbėtojai jį pasiekė. „Pirmomis minutėmis užbaigus gelbėjimo operaciją jis kvėpavo, medikų komanda teikė jam deguonį, – sakė jis. – Kai medikų komanda mėgino nunešti jį į sraigtasparnį, jo gyvybė užgeso“.

Operacija surengta praėjus maždaug dviem savaitėms, kai panašus bandymas išgelbėti berniuką iš šulinio Maroke buvo prikaustęs viso pasaulio dėmesį, bet baigėsi tuo, kad vaikas buvo rastas negyvas.

Haidaro senelis 50 metų Haji Abdulas Hadi AFP sakė, kad berniukas nukrito į šulinį, mėgindamas „padėti“ suaugusiems iškasti naują gręžinį sausros nuniokotame kaime. Pasak pareigūnų, jis nuslydo į siauros 25 metrų šachtos dugną ir buvo virve iškeltas maždaug 10 metrų, kai įstrigo. Gelbėjimo operaciją Šokake prižiūrėjo aukšti naujai įkurtos Talibano vyriausybės pareigūnai, ją stebėjo šimtai smalsių kaimo gyventojų.

Kai kurie Talibano pareigūnai paskelbė sudėtingos operacijos vaizdo įrašus, sakydami, kad tai pavyzdys, kaip naujasis režimas, plačiai kritikuojamas dėl teisių pažeidimų, nieko negailėdamas rūpinasi piliečiais.

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose pasidalytame vaizdo įraše berniukas matyti įstrigęs šulinyje, bet galintis pajudinti rankas ir viršutinę kūno dalį. „Ar tau viskas gerai, mano sūnau? – girdėti sakant jo tėvą. – Kalbėk su manimi ir neverk, mes stengiamės tave ištrauktii“. „Gerai, aš kalbėsiu“, – graudžiu balsu atsako vaikas. Vaizdo įrašas buvo gautas gelbėtojams virve nuleidus šviesą ir kamerą į siaurą šulinį.

Inžinieriai buldozeriais iškasė nuolydį, kad pasiektų vietą, kurioje Haidaras buvo įstrigęs. Paskutinius kelis metrus užtvėrė didelė uola, kurią penktadienio rytą darbuotojai sudaužė kirtikliais.

Labai panašiai vasario pradžioje buvo vykdoma operacija ir Maroke, kai berniukas įkrito į 32 metrų gylio šulinį, bet po penkių dienų buvo ištrauktas negyvas. „Mažojo Rayano“ kančios sulaukė pasaulinio dėmesio ir sukėlė užuojautos antplūdį internete, tviteryje plito arabiška grotažymė #SaveRayan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.