Į Rostovą evakuoti žmonės visą naktį šalo autobusuose: negauna karšto maisto, tuštinasi laukuose

Daugiau nei trys dešimtys autobusų su moterimis, pagyvenusiais žmonėmis ir vaikais visą naktį stovėjo Rostovo srities Neklinovskio rajono Krasnyj Desant kaime po to, kai buvo paskelbta apie evakuaciją iš „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) ir „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR).

 Ukrainos separatistų lyderiai pareiškė, kad penktadienį niekieno nepripažintų „liaudies respublikų“ valdžia pradės evakuoti civilius gyventojus į Rusiją, augant nerimui, kad gali kilti plataus masto konfliktas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Ukrainos separatistų lyderiai pareiškė, kad penktadienį niekieno nepripažintų „liaudies respublikų“ valdžia pradės evakuoti civilius gyventojus į Rusiją, augant nerimui, kad gali kilti plataus masto konfliktas.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-19 14:30, atnaujinta 2022-02-19 14:44

Pirmieji autobusai su žmonėmis į Rostovo sritį pradėjo važiuoti prieš vidurnaktį. Matvejevo Kurgano pasienio punkte jie buvo persodinti į autobusus ir išsiųsti į Neklinovsko rajoną, kur turėjo būti įrengtos laikinos apgyvendinimo patalpos.

Tačiau šeštadienį 10 val. ryto autobusuose tebebuvo šimtai žmonių, įskaitant kūdikius.

Jiems neteikiamas karštas maistas, sanatorijos, kuriose turėjo būti suteiktas apgyvendinimas, uždarytos, o įėjimą į jas saugo policija ir Ekstremaliųjų situacijų ministerijos pareigūnai.

Kaip rašo „Novaja gazeta“, vaikai be karšto maisto praleido 12 valandų, o gamtinius reikalus žmonės priversti atlikti laukuose. Motinos guodžiasi, kad nebeturi kuo maitinti kūdikių, baigiasi mišiniai.

„Žmonės sako: būtų buvę geriau, jei liktume rūsiuose“, – rašo korespondentė Jelena Romanova.

Ji pridūrė, kad vėliau žmonėms apskritai liepė lipti iš autobusų ir laukti gatvėje.

Ukrainos separatistų lyderiai pareiškė, kad penktadienį niekieno nepripažintų „liaudies respublikų“ valdžia pradės evakuoti civilius gyventojus į Rusiją, augant nerimui, kad gali kilti plataus masto konfliktas.

„Nuo šiandien organizuojamas masinis centralizuotas gyventojų išvykimas į Rusijos Federaciją. Pirmiausia bus evakuojamos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės“, – nurodė DLR vadovas Denisas Pušilinas.

Platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo pranešime jis apkaltino Kijevą planuojant artimiausiu metu užpulti promaskvietiškų separatistų kontroliuojamas teritorijas.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netrukus duos įsakymą [savo] kariams pereiti į puolimą“, – teigė D. Pušilinas.

Tuo metu LLR lyderis Leonidas Pasečnikas taip pat paragino vietos gyventojus evakuotis, „siekiant išvengti aukų tarp civilių gyventojų“.

„Raginu respublikos gyventojus... kuo greičiau išvykti į Rusijos Federaciją“, – cituojamas L. Pasečnikas pareiškime, kuriuo nurodoma pasilikti visiems, kas gavo įsakymus mobilizuotis arba dirba svarbiausiose darbo vietose.

L. Pasečnikas taip pat paragino „visus vyrus, galinčius laikyti ginklą, atsikelti ir ginti savo kraštą“.

D. Pušilinas savo ruožtu pareiškė, kad kaimyninė Rusijos pietinė Rostovo sritis yra pasirengusi priimti civilius gyventojus tam skirtose vietose.

Pasak LLR lyderio, sukilėlių valdžia yra „nuolatinės kovinės parengties būklės“ ir pajėgi apsaugoti civilius gyventojus.

Vis tik jis paragino žmones klausytis pareigūnų ir bendradarbiauti vykdant evakuacijos planą.

„Laikinas pasitraukimas apsaugos jūsų ir jūsų artimųjų gyvybę bei sveikatą“, – pabrėžė D. Pušilinas.

Jis paskelbė apie evakuaciją stiprėjant nuogąstavimams, kad Rytų Ukrainoje gali atsinaujinti didelio masto konfliktas.

Pasak Vakarų šalių, Rusija gali bet kada užpulti Ukrainą, nors Maskva teigia atitraukusi dalį savo pajėgų nuo kaimyninės šalies sienų.

Parengta pagal „Novaja gazeta“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.