JAV ir Jungtinė Karalystė apkaltino Rusiją surengus kibernetines atakas prieš Ukrainą

Baltieji rūmai penktadienį apkaltino Rusiją dėl šią savaitę įvykusių kibernetinių išpuolių prieš Ukrainos gynybos ministeriją ir kelis didelius bankus bei perspėjo dėl galimų didesnio masto trikdžių artimiausiomis dienomis.

JAV ir Jungtinė Karalystė apkaltino Rusiją surengus kibernetines atakas prieš Ukrainą.  <br>V.Skaraičio nuotr.
JAV ir Jungtinė Karalystė apkaltino Rusiją surengus kibernetines atakas prieš Ukrainą.  <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 1:55 PM

Prezidento Joe Bideno administracijos patarėjo nacionalinio saugumo klausimais kibernetinių ir naujų technologijų srityje pavaduotoja Anne Neuberger teigė, kad JAV sieja antradienio atakas su Rusijos karinės žvalgybos pareigūnais.

Didžioji Britanija prisijungė prie JAV, apkaltindama Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU dėl paskirstyto paslaugų trikdymo (angl. Distributed Denial of Service, DDoS) pobūdžio atakų, surengtų didėjant įtampai tarp Rusijos ir Ukrainos.

Pasak A. Neuberger, atakos, dėl kurių didžiąją dienos dalį dienos neveikė vyriausybiniai ir kelių didelių bankų tinklalapiai, poveikis buvo „ribotas“, nes Ukrainos pareigūnai sugebėjo greitai atkurti sistemų darbą.

Visgi, anot A. Neuberger, gali būti, kad rusai rengiasi daugiau žalos galintiems sukelti išpuoliams, kurie bus vykdomi kartu su invazija į Ukrainą.

„Tikrai manome, kad jei Rusija nuspręs imtis tolesnės invazijos į Ukrainą, išvysime tolesnę destabilizuojančią ar destruktyvią kibernetinę veiklą, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su sąjungininkėmis ir partneriais, siekdami užtikrinti, kad būtume pasirengę tokiam elgesiui ir atsakui į jį“, – pažymėjo pareigūnė.

A. Neuberger pridūrė, jog JAV viešai kaltina Kremlių, nes yra svarbu „nedelsiant išaiškinti tokį elgesį“.

„Pasaulinė bendruomenė turi būti pasirengusi atskleisti kenkėjišką kibernetinę veiklą ir priversti pažeidėjus atsakyti už bet kokią ardančią ar destruktyvią kibernetinę veiklą“, – kalbėjo A. Neuberger.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad išpuolis „parodė, jog ir toliau nepaisoma Ukrainos suvereniteto. Tai yra dar vienas agresyvių Rusijos veiksmų prieš Ukrainą pavyzdys.“

A. Neuberger pažymėjo, kad nėra jokių žvalgybos duomenų, rodančių, kad kibernetinių atakų būtų surengta prieš JAV, tačiau klausimas kelia daug nerimo, nes bankų sistema nepasižymi reikiamu „kibernetiniu atsparumu“.

Ukrainos pareigūnai antradienio atakas pavadino stipriausiomis per šalies istoriją.

Šie išpuoliai neabejotinai sutrikdė internetinės bankininkystės veiklą ir, tam tikru mastu, vyriausybės galimybę komunikuoti su visuomene, be to, jais aiškiai buvo mėginta sukelti paniką, bet, vertinant pagal pasaulinius ar istorinius standartus, jie nebuvo itin rimti, mano kibernetinio saugumo įmonės „Netscout“ vyriausiasis DDoS inžinierius Rolandas Dobbinsas.

„Dauguma DDoS atakų būna sėkmingos, nes atakuojamieji būna nepasirengę“, – teigė R. Dobbinsas ir pridūrė, kad didžioji dalis komercinių sistemų, skirtų apsaugoti nuo tokių išpuolių, greičiausiai būtų galėjusios atremti antradienio atakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.