Kanados policija nutraukė sunkvežimių vairuotojų protestą

Kanados policija penktadienį nutraukė Otavos centre tris savaites trukusį sunkvežimių vairuotojų protestą prieš apribojimus dėl COVID-19, praneša AFP.

Kanados policija nutraukė sunkvežimių vairuotojų protestą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kanados policija nutraukė sunkvežimių vairuotojų protestą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 11:16 AM

Otavos policija paskelbė, kad jos tikslas yra „sugrąžinti miestą jo gyventojams“, o operacija iš gatvių pašalinti protestuotojus ir jų transporto priemones tęsėsi iki nakties.

Šimtai policininkų sulaikė daugiau nei 100 žmonių ir nutempė apie 20 transporto priemonių. Anot teisėsaugininkų, niekas nebuvo sunkiai sužeistas. Laikinasis Otavos policijos vadas Steveas Bellas pareiškė, kad operacija vyksta kaip planuota, bet jai prireiks laiko.

Prieš tris savaites kilusios demonstracijos ir sunkvežimiai buvo užkimšę Otavos gatves. Tačiau penktadienį dalis vairuotojų patys nusprendė baigti protestą ir patraukti savo sunkvežimius iš gatvių prie Kanados parlamento.

Socialiniame tinkle „Twitter“ policija prašė protestuotojų nutraukti neteisėtus veiksmus ir patraukti transporto priemones.

Nors dauguma protestuotojų pakluso reikalavimams, tačiau AFP žurnalistas matė, kaip keli asmenys buvo surakinti antrankiais, keli buvo parversti ant žemės, o vieno sunkvežimio langas buvo išdaužtas ir jo vairuotojas ištemptas į lauką.

Vadinamas „Laisvės konvojus“, įkvėpęs panašias demonstracijas kitose šalyse, prasidėjo, nes sunkvežimių vairuotojai prieštaravo privalomiems skiepams nuo COVID-19, kurie reikalingi norint kirsti JAV sieną. Tačiau protestuotojų reikalavimai išaugo iki visų pandemijos suvaržymų panaikinimo ir kitų reikalavimų valdžiai.

Protestų įkarštyje žmonės taip pat blokavo JAV ir Kanados pasienio kirtimo punktus bei prekybai svarbų tiltą tarp Kanados Ontarijo provincijos ir JAV Mičigano valstijų. Kanados valdžia teigia, kad šalies ekonomika dėl to patyrė milijardinių nuostolių.

Dauguma protesto lyderių buvo suimti. Kraštutinių dešiniųjų aktyvistas Patas Kingas buvo sulaikytas penktadienio popietę, o savo sulaikymą jis tiesiogiai transliavo feisbuke.

Kiti du organizatoriai, Tamara Lich ir Chrisas Barberis, buvo suimti ketvirtadienio vakarą.

Anksčiau šią savaitę policija suėmė dešimtis protestuotojų prie Kanados ir JAV sienos, įskaitant keturis asmenis, kaltinamus sąmokslu nužudyti policijos pareigūnus pasienio punkte tarp Kanados Albertos provincijos ir JAV Montanos valstijos. Teisėsaugininkai konfiskavo dešimtis transporto priemonių, ginklų, amunicijos ir neperšaunamų liemenių.

Taip pat buvo įšaldytos protestuotojų banko sąskaitos ir užkirstas kelias sutelktiniam finansavimui bei kriptovaliutų pervedimui sunkvežimių vairuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.