O. Scholzas: derybose dėl Irano branduolinio susitarimo atėjo „tiesos akimirka“

Galimybės atgaivinti Irano branduolinį susitarimą senka, o Teheranui atėjo „tiesos akimirka“, šeštadienį pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 10:28 PM

„Dabar turime galimybę pasiekti susitarimą, kuris leis panaikinti sankcijas. Tačiau jei mums nepasiseks artimiausiu metu, esama rizikos, kad derybos gali žlugti,“ – Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjo O. Scholzas.

„Irano vadovybė turi pasirinkimą. Atėjo tiesos akimirka,“ – pridūrė jis.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas, kalbėdamas tame pačiame susitikime Miunchene, sakė, kad jo šalis yra „pasirengusi kuo greičiau pasiekti gerą susitarimą, jei kita pusė priims reikiamą politinį sprendimą“.

„Esame labai rimtai nusiteikę“, – pridūrė jis, kalbėdamas per vertėją.

2015 metais sudarytame Irano branduoliniame susitarime Teheranui buvo pasiūlytas pažadas sušvelninti sankcijas mainais į Irano branduolinės programos pažabojimą, tačiau JAV vienašališkai pasitraukė iš susitarimo 2018 metais, valdant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, ir JAV vėl įvedė griežtas ekonomines sankcijas.

Tai savo ruožtu paskatino Iraną pradėti aktyvinti branduolinę veiklą.

Regis, naujojo susitarimo metmenys yra aptariami derybose, kurios nuo lapkričio pabaigos vyksta Vienoje tarp susitarimą pasirašiusių Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir netiesiogiai JAV.

Lankstumas

H. Amiras-Abdollahianas teigė, kad Vakarų šalys derybose turėtų pademonstruoti „lankstumą“.

„Jei šiuo lygiu Vakarų šalys praktiškai nepadarys to, ką jos turi padaryti, tuomet jos turėtų būti laikomos atsakingomis už nesėkmingas derybas“, – kalbėjo jis Miunchene.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai ketvirtadienį teigė naujienų agentūrai AFP, kad „per pastarąją savaitę buvo padaryta didelė pažanga“.

„Jei Iranas pademonstruos rimtą nusiteikimą, galime ir turėtume pasiekti susitarimą dėl abipusio grįžimo prie visiško Bendrojo visapusiško veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) įgyvendinimo per kelias dienas“, – teigė atstovas spaudai.

Tačiau „viskas, kas užtruktų daug ilgiau, sukeltų rimtą grėsmę nepasiekti susitarimo“, – pridūrė jis.

Ekspertai mano, kad Iranui gali prireikti vos po kelių savaičių, kad jis turėtų pakankamai skiliųjų medžiagų branduoliniam ginklui sukurti – net jei siekiant sukurti tikrą bombą prireiktų kelių sudėtingesnių procesų.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra pareiškęs, kad yra pasirengęs grįžti prie susitarimo ir sušvelninti kai kurias JAV sankcijas, jei Teheranas atnaujins savo įsipareigojimus pagal susitarimą.

Kalbant apie galimą JAV ir Irano apsikeitimo kaliniais klausimą kartu su susitarimu, H. Amiras-Abdollahianas sakė, kad „tai visiškai humanitarinis klausimas“.

„Atsitraukę nuo derybų, galėsime tai padaryti iš karto, remdamiesi anksčiau sudarytais susitarimais,“ – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio