JAV: Rusija parengė ukrainiečių, kuriuos reikia „nužudyti ar nusiųsti į stovyklas“, sąrašą

Jungtinės Valstijos įspėjo Jungtines Tautas, kad Rusija parengė ukrainiečių, kuriuos invazijos atveju reikia „nužudyti ar nusiųsti į stovyklas“, sąrašą, rodo JT vyriausiajai žmogaus teisių komisarei nusiųstas laiškas.

Rusija kone apsupo Ukrainą daugiau kaip 100 tūkst. savo karių.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Rusija kone apsupo Ukrainą daugiau kaip 100 tūkst. savo karių.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 9:49 AM

Laiško tekstą sekmadienį gavo naujienų agentūra AFP.

Laiške sakoma, kad Vašingtonas yra „labai susirūpinęs“, ir įspėjama dėl galimos „žmogaus teisių katastrofos“.

Jungtinės Valstijos turi „patikimos informacijos, rodančios, kad Rusijos pajėgos sudarinėja... ukrainiečių, kuriuos po karinės okupacijos reikia nužudyti arba nusiųsti į stovyklas, sąrašus“, rašoma laiške JT vyriausiajai žmogaus teisių komisarei Michelle Bachelet.

„Taip pat turime patikimos informacijos, kad Rusijos pajėgos tikriausiai naudos letalias priemones taikiems protestams vaikyti ar [norėdamos] kitaip atremti įsivaizduojamo civilių gyventojų pasipriešinimo taikias apraiškas“, – sakoma laiške, pasirašytame JAV ambasadorės JT Ženevoje Bathshebos Nell Crocker.

Ji įspėja, kad Rusijos invazija į Ukrainą galėtų nulemti tokius pažeidimus kaip pagrobimai ar kankinimai, o taikiniais, be kitų, galėtų tapti religinių ir etninių mažumų atstovai.

Rusija prie Ukrainos sienų yra sutelkusi daugiau nei 150 tūkst. savo karių, sako JAV ir jų sąjungininkės Vakaruose. Vašingtonas įspėja, kad Rusija gali artimiausiomis dienomis pradėti invaziją į Ukrainą.

Maskva neigia ketinanti pulti savo kaimynę, bet reikalauja garantijų, kad Ukraina niekada nebus priimta į NATO ir kad Aljansas atitrauks savo pajėgas iš Rytų Europos. Vakarai šiuos reikalavimus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.