Maskva skelbia, kad paleistas sviedinys sunaikino Rusijos pasienio objektą, Ukraina kaltinimus neigia

Maskva pirmadienį paskelbė, kad iš Ukrainos paleistas sviedinys sunaikino pasienio objektą, kuriuo naudojosi Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB).

 Rytų Ukraina.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rytų Ukraina.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 1:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2022, 2:48 PM

Pranešimas pasirodė Vakarams susirūpinus dėl kovų Rytų Ukrainoje suintensyvėjimo.

„Vasario 21 dieną 9 val. 50 min. (8 val. 50 min. Lietuvos laiku) neidentifikuotas sviedinys, paleistas iš Ukrainos, visiškai sunaikino pasienio objektą, kuriuo naudojosi FSB pasienio apsaugos tarnyba, [esantį] Rostovo regione maždaug 150 m nuo Rusijos ir Ukrainos sienos“, – sakoma Rusijos naujienų agentūrų išplatintame pranešime.

FSB ryšių su visuomene centras nurodė, kad nukentėjusių žmonių nėra, įvykio vietoje dirba išminuotojai.

Praėjusį savaitgalį Rusija pranešė apie kelis atvejus, kai esą iš Ukrainos teritorijos paleisti sviediniai nukrito Rostovo srityje.

Rusijos Tyrimų komitetas sekmadienį paskelbė, kad „nenustatyti asmenys, būdami Ukrainos teritorijoje ir naudodamiesi reaktyvine salvinės ugnies sistema, apšaudė Rostovo srities Tarasovskio rajono pasienio teritorijas“. Pranešime sakoma, kad „ne mažiau kaip du reaktyviniai sviediniai“ nukrito už maždaug 300 m nuo Mitiakinskajos kaimo ribų ir nesprogo.

Šeštadienį Tyrimų komitetas pranešė inicijavęs baudžiamąją bylą dėl pasikėsinimo nužudyti, susijusią su naujais epizodais, kai ukrainiečių kariškiai apšaudė du pastatus Rostovo srityje.

Ukrainos kariuomenė paneigė apšaudžiusi pasienio objektą, kuriuo naudojosi Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), ir sakė, kad Maskvos pareiškimas yra „melagiena“.

„Jie vykdo įvairias provokacijas ir kasdien, net po kelis kartus per dieną, ruošia netikras naujienas“, – Kramatorske sakė Ukrainos kariškių atstovas Pavlo Kovalčukas.

„Negalėjome sutrukdyti jiems paskelbti šią melagieną, bet visuomet pabrėžiame, kad nešaudome į civilinę infrastruktūrą ar į kokias nors teritorijas Rostovo regione“, – pridūrė jis.

„Neatsakome artilerijos ugnimi okupacinėms pajėgoms“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje promaskvietiškus sukilėlius, kontroliuojančius dalį Donecko ir Luhansko sričių.

Vašingtonas ne kartą įspėjo, kad Maskva bando pateisinti planuojamą invaziją, platindama pramanytas istorijas apie Ukrainos agresiją.

Suintensyvėjus apšaudymams Rusijos remiamų separatistų lyderiai Donecko ir Luhansko anklavuose paskelbė apie visuotinę mobilizaciją ir civilių gyventojų evakuaciją.

FSB pareiškimas buvo paskelbtas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui besiruošiant pirmininkauti neeiliniam nacionalinio saugumo tarnybos posėdžiui.

„Vasario 21 dieną 9 val. 50 min. [8 val. 50 min Lietuvos laiku] iš Ukrainos paleistas nenustatytas sviedinys visiškai sunaikino Rostovo srityje, maždaug už 150 m nuo Rusijos ir Ukrainos sienos buvusį pasienio objektą, kuriuo naudojosi FSB pasienio apsaugos tarnyba“, – teigiama pareiškime.

Pasak tarnybos, per incidentą niekas nenukentėjo, o į įvykio vietą atvyko Rusijos karo inžinierių.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios Maidano revoliucijos, per kurią buvo nuversta prorusiška vyriausybė, vengusi glaudesnių ryšių su Europa. Susirėmimai jau pareikalavo per 14 tūkst. gyvybių.

Pastarosiomis savaitėmis Kijevą palaikančios Vakarų šalys perspėja dėl konflikto eskalavimo, Rusijai aplink Ukrainą sutelkus per 150 tūkst. karių.

Pietinėje Rostovo srityje, kur, FSB teigimu, įvykdytas apšaudymas, praėjusią savaitę buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, ruošiantis pabėgėlių antplūdžiui iš Ukrainos separatistų kontroliuojamų teritorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.