J. Bidenas žada pasiųsti papildomų pajėgų į Baltijos šalis Skelbia naujas sankcijas Rusijai

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pažadėjo pasiųsti papildomų pajėgų į Baltijos šalis ir suteikti didesnę karinę pagalbą Kijevo vyriausybei, aštrėjant krizei po Rusijos sprendimo pripažinti separatistinių darinių Rytų Ukrainoje nepriklausomybę ir Maskvai delsiant išvesti pajėgas iš Baltarusijos.

JAV kariai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV kariai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas<br>M.Kulbio nuotr.
Joe Bidenas<br>M.Kulbio nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos tankai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos tankai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 9:37 PM, atnaujinta Feb 22, 2022, 10:25 PM

„Suteikiau leidimą papildomam JAV pajėgų ir technikos, jau dislokuotų Europoje, perkėlimui, kad sustiprintume mūsų Baltijos sąjungininkes – Estiją, Latviją ir Lietuvą“, – kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas.

„Noriu aiškiai pasakyti: šie mūsų veiksmai yra visiškai gynybiniai“, – pabrėžė jis.

Ši griežtesnė žinia buvo paskelbta reaguojant į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pirmadienį priimtą sprendimą pripažinti Rytų Ukrainoje įkurtų dviejų prokremliškų separatistinių „liaudies respublikų“ nepriklausomybę ir Maskvos ketinimus dislokuoti pajėgas tose teritorijose.

J. Bidenas sakė, kad šie žingsniai reiškia, jog Rusija pradeda veržtis į Ukrainą ir kad planuojama užimti didesnes teritorijas, nei buvo galima spręsti iš ankstesnių pareiškimų.

„Tai yra Rusijos invazijos Ukrainoje pradžia, – kalbėjo JAV lyderis. – Jis kuria pagrindą užimti jėga daugiau (Ukrainos – BNS) teritorijos.“

J. Bidenas taip pat paskelbė naujas sankcijas, nutaikytas į Rusijos finansų rinką ir politinį elitą, tikintis, jog spaudimas Maskvai atgrasys jo nuo plataus masto įsiveržimo

Jis taip pat tvirtino, kad JAV toliau teiks gynybinę ginkluotę Ukrainai.

Visgi JAV prezidentas sakė, kad diplomatija vis dar gali sustabdyti krizės, vienos giliausių Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, aštrėjimą.

„Nėra jokių abejonių, kad Rusija yra agresorė, todėl mes atviromis akimis žiūrime į iššūkius, su kuriais susiduriame“, – sakė J. Bidenas.

„Nepaisant to, vis dar esama laiko išvengti paties blogiausio scenarijaus, kuris atneštų neapsakomas kančias milijonams žmonių“, – pridūrė jis.

Paskelbė naujų sankcijų Rusijai

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paskelbė naujų sankcijų Rusijai „pirmąjį paketą“, įskaitant pastangas atkirsti šią šalį nuo tarptautinių finansų, ir pabrėžė, kad tai yra atsakas į Maskvos pradedamą invaziją Ukrainoje.

„Realizuosime sankcijas Rusijos valstybės skolai. Tai reiškia, kad atkirtome Rusijos vyriausybę nuo Vakarų finansavimo, – nurodė J. Bidenas. – Ji nebegalės gauti pinigų iš Vakarų ir nebegalės prekiauti savo naujais skolos [popieriais] mūsų rinkose arba Europos rinkose.“

JAV lyderis pridūrė, kad sankcijos taip pat bus nutaikytos į Rusijos finansų institucijas ir „elitą“.

„Jie dalijasi Kremliaus politikos korupciniu pelnu ir turėtų taip pat dalytis skausmu“, – pabrėžė jis.

J. Bidenas pagrasino, kad JAV ir jų sąjungininkės imsis griežtesnių priemonių, jeigu „Rusija tęs savo agresiją“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas Europos Sąjungai pristačius savo naujų sankcijų pirmąjį paketą, Vakarų šalims koordinuojant pastangas spausti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

J. Bidenas sakė, kad atsakomosios priemonės „glaudžiai derinamos su mūsų sąjungininkais ir partneriais“.

„Mes toliau eskaluosime, jeigu eskaluos Rusija“, – pridūrė jis.

Tačiau Vašingtono atsakas atrodo esantis mažesnio masto negu ES, ir ne toks platus, kaip kai kurie prognozavo.

J. Bidenas paskelbė „visiškai blokuojančias sankcijas“ Rusijos bankui VEB ir „kariniam bankui“. Tikėtina, kad bus įšaldyti šių subjektų aktyvai, esantys JAV jurisdikcijoje; jiems taip pat tikriausiai bus uždrausta naudotis JAV finansine sistema.

Tačiau šios priemonės bus taikomos mažesniam nei tikėtasi skaičiui finansinių institucijų, taip pat neatrodo, kad ketinama atsieti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

J. Bidenas taip pat nieko neminėjo apie eksporto kontrolės priemones, galinčias atkirsti Rusijos įmones nuo modernių technologijų ir programinės įrangos. Analitikai anksčiau prognozavo, kad Vašingtonas gali ryžtis tokiems žingsniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.