JT ekspertas: tarp Mianmaro chuntą ginkluojančių šalių yra Kinija ir Rusija

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės Kinija ir Rusija, taip pat Serbija toliau tiekia Mianmaro chuntai ginklus, naudojamus prieš civilius gyventojus po praėjusiais metais įvykdyto perversmo, antradienį paskelbė JT teisių ekspertas Tomas Andrewsas.

Mianmaro chuntos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mianmaro chuntos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-22 12:11

JT specialusis pranešėjas dėl žmogaus teisių Mianmare paragino Saugumo Tarybą surengti skubų posėdį „aptarti ir balsuoti dėl rezoliucijos, kad bent jau būtų uždraustas šių ginklų, kuriuos, kaip žinoma, Mianmaro kariškiai naudoja puldami ir žudydami Mianmaro civilius, perdavimas“.

T. Andrewsas antradienį paskelbė ilgai lauktą ataskaitą apie tai, iš kur chunta gauna ginklų, ir akcentavo, kad tarp pagrindinių tiekėjų yra pačios Saugumo Tarybos dvi nuolatinės narės, turinčios joje veto teisę.

„Nepaisydamos karinės chuntos žiaurių nusikaltimų įrodymų... JT Saugumo Tarybos narės Rusija ir Kinija toliau tiekia Mianmaro karinei chuntai daug naikintuvų, šarvuotųjų transporto priemonių ir, Rusijos atveju, žada daugiau ginklų“, – sakoma T. Andrewso pareiškime.

„Per tą patį periodą Serbija leido eksportuoti Mianmaro kariškiams raketų ir artilerijos“, – sakė T. Andrewsas. Jis yra nepriklausomas ekspertas, paskirtas JT Žmogaus teisių tarybos, bet nekalba JT vardu.

„Būtina, kad šalys narės ir Saugumo Taryba skubiai imtųsi veiksmų ir sustabdytų ginklų pardavimą karinei chuntai. Pavojus iškilęs žmonių gyvybėms ir Saugumo Tarybos patikimumui, – sakė jis. – Saugumo Taryba turėtų svarstyti bent jau rezoliuciją dėl ginklų, Mianmaro kariškių naudojamų nekaltiems žmonėms žudyti, uždraudimo.“

Po 2021 metų vasarį įvykdyto pučo Mianmarą yra apėmęs chaosas. Šalies ekonomika paralyžiuota, per kariškių vykdomas represijas jau žuvo daugiau kaip 1,5 tūkst. civilių, nurodo viena padėtį stebinti vietos organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.