Kolumbija dekriminalizavo abortus iki 24 nėštumo savaitės

Kolumbijos Konstitucinis Teismas pirmadienį dekriminalizavo abortus iki 24 nėštumo savaitės, priimdamas istorinį sprendimą šiai katalikiškai šaliai, vienai iš kelių abortus leidžiančių Lotynų Amerikos valstybių.

Kolumbija dekriminalizavo abortus iki 24 nėštumo savaitės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Kolumbija dekriminalizavo abortus iki 24 nėštumo savaitės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 10:49 AM

„Už aborto atlikimą bus baudžiama tik tuomet, kai jis atliekamas po 24 nėštumo savaitės“, – sakoma Konstitucinio Teismo pareiškime.

Po 24 nėštumo savaičių abortas bus leidžiamas tik tam tikromis, Teismo jau nustatytomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, išžaginimo, pavojaus motinos gyvybei ar vaisiaus būklės, dėl kurios jis neturi galimybių išgyventi, atvejais.

Iki pirmadienio sprendimo abortai šalyje buvo leidžiami tik šiais trimis atvejais – pagal Konstitucinio Teismo 2006 metų sprendimą.

Abortų įstatymo pažeidimo atvejais moterims ir gydytojams grės įkalinimo nuo metų ir keturių mėnesių iki puspenktų metų bausmės.

Kolumbija tapo penkta Lotynų Amerikos valstybe, dekriminalizavusia abortus. Kitos tokios regiono šalys yra Argentina, Urugvajus, Kuba ir Gajana.

Meksikoje abortai iki 12 neštumo savaitės leidžiami pietinėje Oachakos, rytinėje Verakruso, centrinėje Hidalgo valstijose ir sostinėje Meksike.

„Po teisės balsuoti tai svarbiausias istorinis pasiekimas moterų gyvenimui, autonomijai ir visiškai bei lygiai realizacijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Bogotos merė Claudia Lopez.

Dėl abortų dekriminalizavimo kreipėsi organizacija „Causa Justa“, patraukusi Kolumbiją į teismą dėl bausmių už abortus nekonstituciškumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.