V. Zelenskis: Rusijos vadovybė pritarė kariniam įsiveržimui į Ukrainą Kreipėsi į Rusijos piliečius

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienio naktį išplatino kreipimąsi į Rusijos piliečius su žinia, jog Rusijos vadovybė patvirtino karinį įsiveržimą į Ukrainą.

 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai siunčiami į Donbasą.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos kariai siunčiami į Donbasą.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 5:54 PM, atnaujinta Feb 24, 2022, 2:07 AM

„Noriu kreiptis į visus Rusijos piliečius. Ne kaip prezidentas. Kreipiuosi į Rusijos piliečius kaip paprastas Ukrainos gyventojas“, – rusiškai sakė Ukrainos prezidentas.

„Mus skiria daugiau nei 2000 km bendros sienos. Jūsų armija šiuo metu yra prie tos sienos. Beveik 200 000 karių. Tūkstančiai karinių mašinų“.

Taip pat V. Zelenskis pridūrė: „Jūsų vadovybė pritarė, kad jie žengtų žingsnį toliau, į kitos šalies teritoriją. Šis žingsnis gali tapti didelio karo Europos žemyne pradžia“.

„Visas pasaulis sako, kad tai gali nutikti bet kurią dieną. Tačiau tai gali prasidėti jau bet kurią minutę. Jums sakoma, kad šis karas išlaisvins Ukrainos žmones. Bet patikėkite, ukrainiečiai yra laisvi“, – toliau į rusų tautą kreipėsi V. Zelenskis.

„Ukraina, kokią jums rodo jūsų žinios, ir Ukraina iš tikrųjų – yra dvi skirtingos šalys. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra tas, kad mūsų pasakojimas yra tikras“, – pridūrė Zelenskis.

V. Zelenskis atmetė ir kaltinimus, kad ukrainiečiai buvo neonaciai ir nekenčia Rusijos kultūros.

„Jums sako, kad mes esame naciai. Kaip tauta, kuri atidavė 8 milijonus gyvybių kovodama su nacizmu, gali būti naciais? Kaip aš galiu būti naciu? Papasakokite apie tai mano seneliui. Visą karą jis buvo sovietų armijos pėstininku ir žuvo būdamas pulkininku nepriklausomoje Ukrainoje.

Jums sako, kad nekenčiame rusų kultūros? Kaip kas nors gali nekęsti kultūros? Kaimynai visada praturtina vienas kitą kultūriškai, bet tai jų nepadaro priešais, neištirpdo mūsų jumyse. Mes skirtingi. Bet tai nėra priežastis būti priešais. Mes norime patys kurti savo istoriją. Taikiai, ramiai ir sąžiningai“, – tęsė Ukrainos prezidentas.

Prieš tai V. Zelenskis teigė trečiadienį bandęs paskambinti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, tačiau susisiekti su juo Ukrainos prezidentui nepavyko.

„Šiandien inicijavau pokalbį telefonu su Rusijos Federacijos prezidentu. Tyla. Nors ta tyla turėtų būti Donbase“, – sakė Zelenskis.

Dalis Rusijos karių pajudėjo į rytinį Ukrainos regioną, teigia Latvijos ministras pirmininkas Arturas Krišjanis Karinis ir dienraščio CNN šaltiniai susipažinę su naujausiais JAV žvalgybos vertinimais.

„Remiantis mano turima informacija, V.Putinas perkelia papildomų pajėgų ir tankų į okupuotas Donbaso teritorijas, – trečiadienį CNN sakė Latvijos ministras pirmininkas Artursas Krišjānis Karinis. – Pagal bet kokį apibrėžimą tai yra suverenios teritorijos kirtimas į kaimyninę šalį.“

Paklausus, ar jis turėjo omenyje papildomų Rusijos karių atvykimą po to, kai Maskva anksčiau šią savaitę pripažino du separatistinius regionus, A.Karinis atsakė: „Taip, pagal mano turimą informaciją būtent tai ir matome.“

Kiti du šaltiniai, susipažinę su JAV žvalgybos duomenimis, CNN patvirtino, kad papildomi Rusijos kariai iš tikrųjų kirto sieną į Donbaso regioną po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino šiuos du regionus ir antradienį paskelbė įsakymą dislokuoti „taikdarius“ Donbase.

Pasak aukšto JAV pareigūno, susipažinusio su naujausia žvalgybos informacija, Rusija dislokavo vieną ar dvi vadinamąsias bataliono taktines grupes, kurių kiekvieną sudaro vidutiniškai apie 800 karių. Taip pat teigiama, kad Rusija baigė visus pasiruošimus invazijai.

„Jie taip pasiruošę, kiek tik gali būti“, – sakė pareigūnas.

Kiek vėliau trečiadienį Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pasiruošęs, kiek tai įmanoma“, pradėti didelio masto įsiveržimą į Ukrainą ir kad jau beveik „100 proc.“ šiai kampanijai reikalingų karinių pajėgų yra sutelkta pradinėse pozicijose.

„Mūsų šiandienos vertinimas – kad jis turi jau beveik 100 proc. visų savo pajėgų, kurias, kaip prognozuojame, jis pasiųs [į Ukrainą]. Jis velniškai arti 100 procentų“, – žurnalistams sakė vienas JAV gynybos pareigūnas, pageidavęs neatskleisti jo vardo.

„Newsweek“: Rusijos invazija gali prasidėti per 48 valandas

JAV Prezidento Joe Bideno administracija informavo Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį apie žvalgybos duomenis, įvertinusius, kad Rusija ruošiasi per artimiausias 48 valandas surengti plataus masto invaziją į kaimyninę šalį, portalui „Newsweek“ atskleidė JAV žvalgybos pareigūnai.

„Ukrainos prezidentas buvo įspėtas, kad Rusija greičiausiai pradės invaziją per 48 valandas“, – sakė vienas JAV pareigūnas, turintis tiesioginių žinių.

„Be to orlaivių stebėtojų pranešimai rodo, kad Rusija anksčiau šiandien pažeidė Ukrainos oro erdvę, trumpam skraidydama virš Ukrainos galimus žvalgybinius lėktuvus“, – pridūrė JAV pareigūnas.

Zelenskio vyriausybei artimas šaltinis „Newsweek“ taip pat patvirtino, kad toks įspėjimas buvo gautas, tačiau pažymėjo, kad tai jau trečias kartas per mėnesį kuomet Kijevui buvo liepta ruoštis neišvengiamam Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymui didelio masto kariniams veiksmams.

„Tai tikrai įmanoma, Putinas negali ilgiau išlaikyti tiek daug karių lauke“, – sakė šaltinis.

Prezidentas Joe Bidenas anksčiau antradienį apibūdino Ukrainoje vykstančius įvykius kaip „Rusijos invazijos pradžią“.

JAV ir Europos sąjungininkės antradienį paskelbė sankcijas Maskvai, reaguodamos į V.Putino žingsnius, o J.Bideno administracija vėliau šią savaitę turėtų paskelbti, kad leis toliau taikyti sankcijas bendrovei, atsakingai už dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą iš Rusijos.

A.Karinšas sakė CNN, kad pradinis JAV ir Europos sankcijų raundas buvo tik Vakarų atsako į Maskvos veiksmus pradžia ir ketina plėsti suvaržymus jei Rusija toliau eskaluos situaciją Ukrainoje.

„Manau, kad tai, ką mes matome dabar, yra pirmoji sankcijų banga. Taigi V.Putinas perkelia karinius dalinius į Ukrainą, demokratinis pasaulis reaguoja nedelsiant, per vieną dieną ir per visas laiko juostas, su koordinuotomis ir labai giliomis sankcijomis, – tęsė jis. – Jei bus daugiau žingsnių, bus daugiau sankcijų, o jos kirs vis giliau ir giliau.“

Ukrainos parlamentas trečiadienį paskelbė, kad „susidorojo su kibernetinė ataka“ savo svetainėje, CNN patvirtino vienas iš Ukrainos parlamento atstovų spaudai.

Ukrainos užsienio reikalų, gynybos, vidaus reikalų ministerijų, saugumo tarnybos ir ministrų kabineto biurų svetainės buvo „paveiktos dėl tinklo sutrikimų“.

Kylant plataus masto Rusijos invazijos grėsmei, Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba trečiadienį paskelbė, kad nepaprastoji padėtis bus įvesta visose vyriausybės kontroliuojamose šalies dalyse. Priemonei Ukrainos parlamentas turėtų pritarti per 48 valandas ir ji galiotų 30 dienų, su galimybe ją pratęsti dar 30 dienų.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.