Iš Baltarusijos pusės į Ukrainą patraukus kariams – A. Lukašenkos gynyba: „Mūsų pajėgos įsiveržime nedalyvauja“

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pranešė, kad jo šalies kariuomenė nedalyvauja Rusijos puolime prieš Ukrainą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 11:32 AM, atnaujinta Feb 24, 2022, 2:12 PM

„Mūsų ginkluotosios pajėgos šioje operacijoje nedalyvauja“, – sakė A. Lukašenka, artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas.

Maskva pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos teritorijoje sutelkė dešimtis tūkstančių karių, dalyvavusių bendrose pratybose.

A. Lukašenka po susitikimo su kariuomenės vadais sakė, kad V. Putinas per pokalbį telefonu informavo jį apie padėties „raidą“.

Pasak A. Lukašenkos, Rusijos vadovas sakė jam, kad operacijos „tikslas“ – „sustabdyti žmonių Donecko ir Luhansko respublikose genocidą“.

A. Lukašenka taip pat nurodė, kad rusų kariai po pratybų pasiliko Baltarusijoje jo iniciatyva.

„Kad nebūtų insinuacijų: per vėliausią susitikimą Maskvoje aš pats pasiūliau V. Putinui palikti tam tikrą skaičių Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų karių mūsų Baltarusijos pietuose“, – sakė autoritarinis lyderis per pasitarimą su kariuomenės vadais. Jį cituoja prezidentūrai artimas platformos „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“.

„Kodėl? Man ne gėda tai pasakyti: esant tokiai situacijai nebuvome pasirengę pridengti pietų krypties, nes ukrainiečių padaliniai – kariniai, ne pasieniečių, pajudėjo sienos link ir pradėjo ten manevrus. Mes tai matėme, tačiau ten niekada nebuvo mūsų pajėgų. Dėl to pasiūliau ten, prie pietinių sienų, palikti tam tikrą nedidelį skaičių (rusų karių), kol juos pakeis mūsų ginkluotosios pajėgos“, – kalbėjo A. Lukašenka.

V. Putinas puolimą pradėjo ketvirtadienį paryčiais, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.