Gruzijos sostinėje vyko protestas prieš Rusijos invaziją į Ukrainą

Maždaug 30 tūkst. žmonių Gruzijos sostinėje Tbilisyje penktadienį demonstravo solidarumą su Ukraina ir protestavo prieš Rusijos invaziją į šią šalį.

Protestas prieš karą Ukrainoje Tibilisyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas prieš karą Ukrainoje Tibilisyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 2:35 PM, atnaujinta Feb 26, 2022, 2:42 PM

Anksti ketvirtadienį Rusijos lyderis Vladimiras Putinas pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą, o penktadienį rusų pajėgos priartėjo prie Kijevo.

Šis karas, jau pareikalavęs dešimčių gyvybių, kartvelams priminė kruviną Rusijos invaziją į jų teritoriją 2008 metais.

Penktadienį vakare demonstrantai su Ukrainos ir Gruzijos vėliavomis užtvindė pagrindinę Tbilisio gatvę. Žmonės giedojo abiejų šalių himnus.

„Užjaučiame ukrainiečius, galbūt labiau nei kitos šalys, nes matėme Rusijos barbarišką agresiją savo žemėje“, – naujienų agentūrai AFP sakė 32 metų taksi vairuotojas Niko Tvauris.

55 metų prancūzų kalbos mokytoja Meri Tordija sakė: „Ukrainiečiai, kartvelai, visas pasaulis privalo priešintis Putinui, norinčiam atkurti Sovietų Sąjungą.“

„Ukraina kraujuoja, o pasaulis tik žiūri ir kalba apie Putino sustabdyti negalinčias sankcijas“, – ašarodama sakė ji.

Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili išreiškė solidarumą su Ukraina ir paragino Rusiją sustabdyti karo veiksmus, „sukrėtusius Gruziją“.

Tačiau premjeras Iraklis Garibašvilis išprovokavo pasipiktinimo audrą penktadienį pareiškęs, kad Gruzija nesijungs prie tarptautinių ekonominių ir finansinių sankcijų Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas penktadienį pareiškė, kad Paryžius yra susirūpinęs dėl Rusijos karinio puolimo prieš Gruziją ir Moldovą galimybės.

2008 metų rugpjūtį Rusija surengė sausumos puolimą prieš Gruziją, kovojusią su prorusiškais kovotojais savo separatistiniame Pietų Osetijos regione.

Kovos pasibaigė po penkių dienų, ugnies nutraukimu, kuriam tarpininkavo Europos Sąjunga, bet pareikalavo daugiau kaip 700 gyvybių, be to, namus turėjo palikti dešimtys tūkstančių etninių kartvelų.

Po karo Gruzija liko padalyta, o Rusija pripažino Pietų Osetiją ir dar vieną separatistinį regioną – Abchaziją – nepriklausomomis valstybėmis ir dabar laiko jose savo kontingentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.