Ukrainoje sukurtas tinklalapis rusams rasti informacijos apie žuvusius karius

Sekmadienį Ukrainoje pradėjo veikti specialus tinklalapis, kuriame šeimos Rusijoje gali rasti informacijos apie žuvusius ar nelaisvėn per kovas Ukrainoje paimtus rusų karius.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 5:24 PM, atnaujinta Feb 27, 2022, 5:26 PM

Tinklalapyje „200rf.com“ publikuojamos nuo Vladimiro Putino pradėtos invazijos pradžios Ukrainoje žuvusių rusų karių palaikų ir dokumentų nuotraukos. Taip pat čia galima rasti ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti, kaip teigia Ukraina, nelaisvėn paimti rusų kariai.

„Kreipiuosi į jus rusiškai, nes šis tinklalapis buvo sukurtas jums, – tinklalapyje paskelbtame vaizdo įraše sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Viktoras Andrusivas. – Žinau, kad daugelis rusų nerimauja, kur yra jų vaikai, sūnūs, vyrai ir kas jiems nutiko. Todėl nusprendėme visa tai įkelti į internetą, kad kiekvienas galėtų surasti savo artimąjį, kurį V. Putinas nusiuntė kariauti Ukrainoje.“

V. Andrusivas sakė, kad per pastarąsias tris dienas Ukrainos pajėgos nelaisvės paėmė beveik 200 rusų karių, o žuvo daugiau nei 3 tūkst. rusų karių.

„Turime visų šių žmonių dokumentus, nuotraukas ir vaizdo įrašus“, – pridūrė jis.

Minėto tinklalapio pavadinimas primena apie žymą „Gruz 200“ (Krovinys 200), kuria buvo įvardijami praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje iš karo Afganistane skraidinti žuvusių sovietų karių palaikai.

Rusijos gynybos ministerija kol kas nėra paskelbusi, kiek rusų karių žuvo Ukrainoje nuo V. Putino „specialiosios operacijos“ pradžios.

Dagestano vadovas Sergejus Melikovas šeštadienį tapo pirmuoju pareigūnu, kuris pranešė apie rusų kario žūtį Ukrainoje. Savo oficialioje instagramo paskyroje jis paskelbė žinutę, kurioje reiškiama užuojauta dėl kario, kuris esą žuvo per „specialią operaciją ginant Donbasą“.

Kremlius vykdo didelio masto propagandos kampaniją, kad kontroliuotų viską, kas skelbiama apie karą Ukrainoje, ir yra nurodęs žiniasklaidai remtis tik oficialia Rusijos skelbiama įvykių versija.

Maskva jau ilgą laiką yra kaltinama slepianti, kiek žuvo jos karių, kovojančių prorusiškų separatistų Ukrainoje pusėje, o taip pat kiek šalies karių žuvo kovose Sirijoje.

Garus liberalių pažiūrų politikas Levas Šlosbergas teigia, kad Rusijos kariuomenė naudoja mobilius krematoriumus, kad sunaikintų visus įrodymus apie kovojusius Ukrainoje.

„Nėra karo. Nėra žuvusių. Nėra kapų. Žmonių tiesiog nebebus. Amžiams“, – savo tinklaraštyje rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.