Čekijos įstatymų leidėjai atėmė teisinę neliečiamybę iš ekspremjero A. Babišo

Čekijos parlamentas ketvirtadienį  panaikino buvusio vyriausybės vadovo Andrejaus Babišo teisinę neliečiamybę, milijardieriui sulaukus kaltinimų dėl sukčiavimo, susijusio su ES išmokomis jo žemės ūkio įmonei.

Buvusios vyriausybės vadovas Andrejus Babišas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvusios vyriausybės vadovas Andrejus Babišas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 4:24 PM

Už teisinės neliečiamybės panaikinimą, leidžiantį patraukti 2017–-2021 metais Čekijos vyriausybei vadovavusį populistą A. Babišą baudžiamojon atsakomybėn, 200 vietų žemuosiuose rūmuose balsavo 111 iš 176 parlamentarų.

Policija jį kaltina sukčiavimu teikiant paraiškas Europos Sąjungos išmokoms gauti. 2007 metais jis nuo savo įmonių grupės „Agrofert“ atskyrė į pietus nuo Prahos esantį „Gandralizdžio“ (Čapi Hnizdo) ūkį, kad gautų iš ES 2 mln. eurų subsidiją, o vėliau jį vėl susigrąžino.

67 metų A. Babišas, kuris žurnalo „Forbes“ duomenimis yra penktas turtingiausias čekas, nesutinka nusižengęs įstatymams.

„Nors kaltinimai yra sukurti siekiant tam tikrų tikslų, aš neprieštarauju šiam  žingsniui, kai kalbama apie faktus“, – prieš parlamento posėdį sakė centristinio judėjimo ANO pirmininkas A. Babišas.

„Galiu ramia sąžine pasakyti, kad niekada nepadariau nieko neteisėta“, – sakė maisto, chemijos pramonės ir žiniasklaidos magnatas. Anot jo, visa ši byla yra „absurdas“.

Praėjusių metų gegužę prokurorai pareiškė, kad ketina pateikti kaltinimus A. Babišui, policijai paraginus prokuratūrą imtis veiksmų dėl įtariamo sukčiavimo, susijusio su ES išmokomis.

Policija ragino pareikšti kaltinimus tuometiniam premjerui dar 2019 metais, tačiau prokurorui atrodė, kad pagrindas šiems kaltinimams yra nepakankamas.

Vėliau vyriausiasis šalies prokuroras aptiko procedūrinių trūkumų ir tais pačiais metais atnaujino bylą dėl A. Babišo ir jo padėjėjos Janos Majerovos veikos.

A. Babišas premjero posto neteko po spalį įvykusių visuotinių rinkimų, kuriuos laimėjo penkių partijų centro dešiniųjų koalicija, vadovaujama dabartinio premjero Petro Fialos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.