Ankara: Turkijoje susitiks Rusijos ir Ukrainos diplomatijos vadovai S. Lavrovas ir D. Kuleba

Pietų Turkijoje šią savaitę susitiks ukrainiečių, rusų ir turkų diplomatijos vadovai, pirmadienį paskelbė Ankara, toliau intensyvėjant karui Ukrainoje.

 S.Lavrovas ir D. Kuleba.<br>Lrytas.lt koliažas.
 S.Lavrovas ir D. Kuleba.<br>Lrytas.lt koliažas.
 S. Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 S. Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Kuleba.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
D. Kuleba.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 2:16 PM, atnaujinta Mar 7, 2022, 5:27 PM

Turkija siekia tarpininkauti Rusijos ir Ukrainos deryboms ir ne kartą siūlėsi jas surengti.

„Jei Dievas duos, šį susitikimą surengsime trišaliu formatu Antalijoje ketvirtadienį“ diplomatinio forumo Turkijoje kuluaruose, sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu. Jo komentarus pirmadienį paskelbė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Anksčiau skelbta, kad susitikimas vyks šeštadienį.

Apie susitikimą pranešta po Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pokalbių telefonu su Rusijos ir Ukrainos kolegomis.

„Prezidento R. T. Erdogano iniciatyva ir mūsų intensyvių diplomatinių pastangų dėka Rusijos užsienio reikalų ministrai Sergejus Lavrovas ir Ukrainos Dmytro Kuleba nusprendė susitikti, dalyvaujant ir man, @AntalyaDF (Antalijos diplomatijos forumo) kuluaruose“, – rašė M. Cavusoglu.

„Tikimės, kad šis žingsnis ves į taiką ir stabilumą“, – pridūrė jis.

Turkija yra NATO narė ir Ukrainos sąjungininkė. Tačiau ji siekia palaikyti gerus santykius su Rusija, nes yra priklausoma nuo jos importo.

Rusija pirmadienį patvirtino, kad toks susitikimas įvyks šios savaitės pabaigoje.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė, kad susitarimas dėl trišalio susitikimo buvo pasiektas per Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pokalbį telefonu „Turkijos vadovo iniciatyva“.

Tai būtų pirmasis S. Lavrovo dalyvaujamas susitikimas užsienyje nuo karo su Ukraina pradžios, Rusijai tampant vis labiau izoliuota nuo Vakarų pasaulio.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka naujienų agentūrai AFP sakė, kad „tokio susitikimo galimybė yra svarstoma“.

Turkija yra NATO narė ir Ukrainos sąjungininkė. Tačiau ji siekia palaikyti gerus santykius su Rusija, nes yra priklausoma nuo jos importo.

Ankara neuždarė savo oro erdvės Rusijos lėktuvams ir neįvedė sankcijų Maskvai.

Tačiau ji pranešė, kad uždarė Dardanelų ir Bosforo sąsiaurius Rusijos kariniams laivams pagal konvenciją, leidžiančią kontroliuoti karinių laivų judėjimą šiame strategiškai svarbiame kelyje.

R. T. Erdoganas sekmadienį telefonu kalbėdamasis su V. Putinu prašė skubiai nutraukti ugnį Ukrainoje, pranešė jo biuras.

Jis paragino V. Putiną leisti sukurti „skubius“ humanitarinius koridorius Ukrainoje, sakydamas, kad jiedu su Rusijos lyderiu gali „drauge atverti taikos kelią“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.