Prieš derybas tarp Ukrainos ir Rusijos – Kremliaus sąlygos agresijai užbaigti

Rusija pareiškė Ukrainai, kad yra pasirengusi „akimirksniu sustabdyti karines operacijas“, jei Kijevas įvykdys sąlygų sąrašą, pirmadienį teigė Kremliaus atstovas.

Rusija pareiškė Ukrainai, kad yra pasirengusi „akimirksniu“ sustabdyti karines operacijas, jei Kijevas įvykdys sąlygų sąrašą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusija pareiškė Ukrainai, kad yra pasirengusi „akimirksniu“ sustabdyti karines operacijas, jei Kijevas įvykdys sąlygų sąrašą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-07 16:30, atnaujinta 2022-03-07 17:21

Dmitrijus Peskovas nurodė, kad „Maskva reikalauja, kad Ukraina nutrauktų karinius veiksmus, pakeistų Konstituciją, kurioje būtų įtvirtintas neutralumas, pripažintų Krymą Rusijos teritorija, o separatistines Donecko ir Luhansko respublikas pripažintų nepriklausomomis valstybėmis“.

Šis pareiškimas yra kol kas aiškiausias Rusijos pranešimas apie sąlygas, kurias, jos įsitikinimu, Ukraina turi patenkinti, kad būtų nutrauktas karas, kurį V.Putino režimas vadina specialiąja karine operacija.

D.Peskovas telefonu nurodė naujienų agentūrai „Reuters“, kad Ukraina jau žinojo apie sąlygas. 

Agresorė Rusija atakavo Ukrainą iš šiaurės, rytų ir pietų, smogdama miestams, įskaitant Kijevą, Charkovą ir Mariupolio uostą. Invazija, pradėta vasario 24 d., sukėlė didžiausią pabėgėlių krizę Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, išprovokavo pasipiktinimą visame pasaulyje ir atvedė į griežtas sankcijas Maskvai.

Tačiau Kremliaus atstovas patvirtino, kad Rusija nesiekia reikšti jokių tolesnių teritorinių pretenzijų Ukrainai ir sakė, kad „netiesa“, kad ji reikalauja perduoti Kijevą.

„Ukrainos demilitarizaciją mes tikrai baigiame. Mes tai užbaigsime. Tačiau svarbiausia, kad Ukraina nutrauktų savo karinius veiksmus. Jie turėtų nutraukti savo karinius veiksmus ir tada niekas nešaudys“, - sakė jis.

Kalbėdamas neutralumo klausimu D.Peskovas aiškino: „Jie turėtų padaryti konstitucijos pataisas, pagal kurias Ukraina atmestų bet kokius siekius patekti į bet kurį bloką.“

Jis pridūrė: „Mes taip pat kalbėjome apie tai, kaip jie turėtų pripažinti, kad Krymas yra Rusijos teritorija ir kad jie turi pripažinti, jog Doneckas ir Luhanskas yra nepriklausomos valstybės. Ir viskas. Tai akimirksniu sustos“.

Rusijos reikalavimai buvo išdėstyti Rusijos ir Ukrainos delegacijoms rengiantis pirmadienį susitikti trečiajam derybų ratui, kuriuo siekiama užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.