Buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas nusprendė pasilikti JAE

Buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas pareiškė, kad liks gyventi Abu Dabyje, nors buvo nutraukti tyrimai dėl jo finansinių sandorių, paskatinę jį persikelti į Jungtinius Arabų Emyratus, pirmadienį pranešė ispanų karališkoji šeima.

Buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 4:35 PM

„Kol kas dėl asmeninių priežasčių, liečiančių tik mane patį, pageidauju toliau nuolat ir stabiliai gyventi Abu Dabyje“, – nurodė Juanas Carlosas savo sūnui, valdančiajam Ispanijos monarchui Felipe VI, adresuotame laiške, paskelbtame karališkosios šeimos.

„Man atrodo, kad pats laikas apsvarstyti galimybę grįžti į Ispaniją, bet ne iš karto“, – pridūrė buvęs karalius, praėjus penkioms dienoms nuo Ispanijos prokuratūros sprendimo nutraukti visus tris tyrimus dėl jo sandorių.

Juanas Carlosas 2020 metais išvyko į savanorišką tremtį Jungtiniuose Arabų Emyratuose, prasidėjus tyrimams, kurie, be kita ko, apėmė įtarimus dėl galimų neteisėtų užsakymų, susijusių su greitojo geležinkelio projektu Saudo Arabijoje. Atitinkamą konkursą 2011 metais laimėjo vienas ispanų konsorciumas.

Nors buvusiam monarchui taip ir nebuvo pareikšti jokie kaltinimai, teisėsaugos tyrimai pakenkė jo ir Ispanijos monarchijos reputacijai.

Felipe VI pamėgino atsiriboti nuo savo tėvo, kuris 2014 metais atsisakė sosto.

Juanas Carlosas teigė Abu Dabyje radęs „ramybę, ypač šiam savo gyvenimo laikotarpiui, nors, savaime suprantama, dažnai galvoju apie Ispaniją“.

Jis pridūrė priėmęs sprendimą persikelti gyventi į JAE sostinę, kad jo sūnus galėtų lengviau vykdyti savo pareigas.

Juanas Carlosas buvo vienas iš svarbiausių Ispanijos perėjimo prie demokratijos veikėjų po diktatoriaus Francisco Franco mirties 1975 metais.

„Man žinoma, kaip praeities įvykiai mano privačiame gyvenime paveikė viešąją nuomonę, ir nuoširdžiai dėl to apgailestauju“, – rašė buvęs monarchas laiške.

Felipe „gerbia su supranta“ savo tėvo norą, nurodė karališkoji šeima prie laiško pridėtame pareiškime.

Karališkosios bėdos

Tyrimų, kuriuose figūravo Juanas Carlosas, nutraukimas potencialiai atvėrė kelią buvusiam monarchui sugrįžti į Ispaniją.

„Tyrimas, prokuroro nuomone, neleidžia inkriminuoti Jo Didenybei Juanui Carlosui jokios nusikalstamos veikos“, – rašoma teisiniame dokumente, kurį praėjusią savaitę paskelbė prokuratūra.

Visi trys tyrimai nutraukti dėl priežasčių, apimančių „įrodymų trūkumą, senaties terminą, valstybės vadovo neliečiamybę ir mokesčių sureguliavimo“ sumas, jo sumokėtas pastaraisiais metais.

Šveicarų prokurorai 2018-aisiais taip pat pradėjo tyrimą dėl geležinkelio projekto Saudo Arabijoje, bet gruodį jį nutraukė trūkstant įrodymų.

Prokurorai buvo radę įrodymų, kad Juanas Carlosas 2012 metais daug savo pinigų atidavė buvusiai meilužei, vokiečių verslininkei Corinnai Larsen. Pats buvęs karalius neigė, kad ji kada nors laikė jo pinigus.

Antras tyrimas buvo pradėtas 2020 metų pabaigoje, kai ispanų prokurorai paskelbė susidomėję jo galimu nedeklaruotu naudojimusi kredito kortelėmis, susijusiomis su ne jo vardu įregistruotomis sąskaitomis.

Įtariama veikla atitiko galimą pinigų plovimą ir vyko, kaip manoma, po 2014-ųjų, kai Juanas Carlosas atsisakęs sosto neteko savo neliečiamybės.

Maždaug tuo pačiu metu buvo pradėtas trečias tyrimas dėl įtariamo su Juanu Carlosu susijusio patikos fondo mokesčių rojumi laikomoje Džersio saloje Jungtinės Karalystės savivaldos srityje prie šiaurinių Prancūzijos krantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.