Ukrainos pirmoji ponia O. Zelenska paskelbė atvirą laišką

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska savo „Facebook“ puslapyje paskelbė atvirą laišką, kuriame svarsto, kas nutiko Ukrainai per pastarąsias dvi savaites nuo Rusijos invazijos.

 O. Zelenska.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 O. Zelenska.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 10:16 PM, atnaujinta Mar 9, 2022, 10:24 PM

„Nepaisant Kremliaus remiamų propagandos kanalų, kurie tai vadina „specialiąja operacija“, patikinimų – iš tikrųjų tai yra masinės Ukrainos civilių žudynės“, – sakė O. Zelenska.

Ilgame ir aistringame laiške ji pridūrė: „Turbūt labiausiai gąsdinančios ir niokojančios šios invazijos aukos yra vaikai. Aštuonmetė Alisa, kuri žuvo Ochtyrkos gatvėse, kai jos senelis bandė ją apsaugoti. Arba Polina iš Kijevo, kuri žuvo per apšaudymą kartu su tėvais. Keturiolikmetis Arsenijus, kuriam nuolaužos pataikė į galvą ir kurio nepavyko išgelbėti, nes dėl intensyvių gaisrų greitoji pagalba negalėjo laiku atvykti pas jį.“

„Pirmieji karo naujagimiai, pamatę betonines rūsio lubas, pirmą kartą įkvėpė aitraus požemio oro, juos pasitiko įkalinta ir įbauginta bendruomenė. Šiuo metu yra kelios dešimtys vaikų, kurie niekada gyvenime nepažinojo taikos“, – rašė ji. Ukrainos pirmoji ponia taip pat aptarė iššūkius, susijusius su būtiniausios medicininės pagalbos gavimu, ir augančią pabėgėlių bangą.

Ji teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepakankamai įvertino ukrainiečių pasipriešinimą.

„Nors Kremliaus propagandistai gyrėsi, kad ukrainiečiai juos pasitiks su gėlėmis kaip gelbėtojus, jie buvo apmėtyti Molotovo kokteiliais“, – rašė ji.

V. Zelenska taip pat padėkojo žmonėms iš viso pasaulio už paramą jos šaliai.

Ji pakartojo savo vyro reikalavimus dėl neskraidymo zonos virš Ukrainos.

„Uždarykite dangų, o karą žemėje valdysime patys“, – sakė ji.

Ji užbaigė: „Aš liudiju ir sakau pasauliui: karas Ukrainoje nėra karas „kažkur ten“. Tai karas Europoje, netoli ES sienų. Ukraina stabdo jėgas, kurios rytoj gali agresyviai įžengti į jūsų miestus, prisidengdamos civilių gyventojų gelbėjimo pretekstu.“

„Jei nesustabdysime Putino, kuris grasina pradėti branduolinį karą, pasaulyje nebus saugios vietos nė vienam iš mūsų“, – tęsė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.