JT žmogaus teisių vadovė: Baltarusijoje vyrauja „visiškas nebaudžiamumas“

Jungtinės Tautos trečiadienį pareiškė, kad Baltarusija slopina opoziciją ir neleidžia žmogaus teisių pažeidimų aukoms kreiptis į teismą, ir atkreipė dėmesį į „visišką nebaudžiamumą“ šalyje.

Baltarusijoje suimami protestuotojai prieš neteisėtą šalies režimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje suimami protestuotojai prieš neteisėtą šalies režimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 12:44 PM

„Platūs ir nuolatiniai valdžios institucijų veiksmai, kuriais siekiama užgniaužti kitokią nuomonę ir represuoti pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą ir opozicines organizacijas, tuo pat metu dangstant nusikaltėlius, rodo, kad Baltarusijoje vyrauja visiškas nebaudžiamumas“, – teigė JT žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet pareiškime po naujos ataskaitos apie padėtį Baltarusijoje paskelbimo.

„Tyrimas ne tik atskleidė pažeidimus, padarytus žmonių, bandžiusių pasinaudoti pagrindinėmis žmogaus teisėmis, atžvilgiu, bet ir parodė, kad aukos negali pasiekti teisingumo“, – pareiškime teigė M. Bachelet.

Ataskaitoje analizuojamas laikotarpis nuo pasirengimo ginčijamiems 2020 metų rugpjūčio mėnesio rinkimams, po kurių prezidentas Aleksandras Lukašenka neteisėtai liko valdžioje šeštai kadencijai, iki 2021 metų pabaigos.

Ataskaitoje teigiama, kad smurtinio susidorojimo su masiniais protestais, kilusiais po 2020 metų rinkimų, metu buvo plačiai naudojama „nebūtina ir neproporcinga jėga“, o nuo 2020 metų gegužės iki 2021 metų gegužės buvo sulaikyta mažiausiai 37 tūkst. žmonių.

Iki 2021 metų pabaigos 969 žmonės buvo įkalinti dėl kaltinimų, kurie, pasak JT žmogaus teisių biuro, pagrįstai gali būti laikomi „politiškai motyvuotais“. Keliems asmenims buvo skirtos 10 metų ar ilgesnės laisvės atėmimo bausmės.

Ataskaitoje nekalbama apie Minsko vaidmenį remiant Rusijos vykdomą plataus masto invaziją į Ukrainą ir jos galimą poveikį žmogaus teisėms Baltarusijoje.

Tačiau trečiadienį paskelbtoje JT ataskaitoje teigiama, kad iki kovo 4 dienos dėl tokių politiškai motyvuotų kaltinimų sulaikytų asmenų skaičius išaugo iki 1 084.

Ataskaitoje teigiama, kad Baltarusijoje ir toliau vykdomi ne tik masiniai sulaikymai, bet ir persekiojamos pilietinės visuomenės organizacijos, žmogaus teisių gynimo grupės ir nepriklausoma žiniasklaida.

Iki 2021 metų spalio buvo uždaryta 270 nevyriausybinių organizacijų, o iki tų pačių metų pabaigos buvo sulaikyti 32 žurnalistai, 13 žiniasklaidos priemonių paskelbtos „ekstremistinėmis“.

Be to, teisininkai, ginantys disidentus, viešai kalbantys apie žmogaus teisių pažeidimus ar besikreipiantys į JT sistemos teismus, buvo sulaikomi, bauginami, jiems buvo taikomos drausminės nuobaudos arba atimama teisė verstis advokato praktika. Iki lapkričio mėnesio licencijų neteko 36 advokatai.

Ataskaitoje teigiama, kad Baltarusija ne tik neištyrė įtariamų teisių pažeidimų, bet ir vykdė „aktyvią politiką, kuria siekiama apsaugoti kaltininkus ir leisti jiems išvengti atsakomybės“.

Tai, pasak ataskaitos, „atspindi represijų, aukų ir liudytojų bauginimo, išpuolių prieš teisininkus ir žmogaus teisių gynėjus lygį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.