TATENA prarado ryšį su Černobylio atominės elektrinės duomenų sistemomis

Černobylio atominė elektrinė, užimta į Ukrainą įsiveržusių Rusijos pajėgų, nebesiunčia duomenų Jungtinių Tautų branduolinės energetikos priežiūros agentūrai, antradienį pranešė pareigūnai.

Černobylio atominė elektrinė, užimta į Ukrainą įsiveržusių Rusijos pajėgų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Černobylio atominė elektrinė, užimta į Ukrainą įsiveržusių Rusijos pajėgų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 7:36 AM

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) taip pat išreiškė susirūpinimą dėl jėgainės darbuotojų, priverstų dirbti patiriant didelę įtampą dėl Rusijos pajėgų buvimo.

Vasario 24-ąją į Ukrainą įsiveržusi Rusija užėmė nebeveikiančios elektrinės kompleksą, kuriame 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, paskleidusi radioaktyvių teršalų didelėje dalyje Europos.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi „nurodė, kad nuotolinis duomenų transliavimas iš Černobylio AE įrengtų saugiklių stebėsenos sistemų buvo prarastas“, sakoma agentūros pranešime.

„Agentūra aiškinasi saugiklių stebėsenos sistemų kitose Ukrainos vietose statusą ir greitai pateiks tolesnės informacijos“, – pridūrė TATENA.

Saugikliais TATENA vadina branduolinėms medžiagoms ir veiksmams taikomas technines priemones, kuriomis siekiama užtikrinti, kad pavojingos medžiagos nebūtų platinamos. Šios priemonės turi garantuoti, kad bet koks netinkamas tokių medžiagų panaudojimas būtų anksti aptiktas.

Daugiau kaip 200 techninių darbuotojų ir apsaugininkų jau 13 dienų yra įstrigę Černobylio jėgainės komplekse, kurį užėmus Rusijos pajėgoms tapo nebeįmanoma užtikrinti įprasto pamainų režimo.

Komplekse esančių darbuotojų padėtis „blogėja“, pažymėjo TATENA, remdamasi Ukrainos branduolinės energetikos priežiūros institucijos duomenimis.

Aplink nebeveikiančią elektrinę yra nustatyta riboto lankymo „atskirties zona“. Šioje teritorijoje yra ne vien išjungti reaktorių blokai, bet ir radioaktyvių atliekų saugyklos.

Jėgainėje tebedirba daugiau kaip 2 000 žmonių, nes kompleksą būtina nuolat prižiūrėti, kad būtų išvengta naujos branduolinės katastrofos.

JT agentūra ragino Rusiją leisti darbuotojus rotuoti, nes jų poilsis ir reguliarios pamainos yra gyvybiškai svarbios komplekso saugumui.

„Esu giliai susirūpinęs dėl sudėtingos ir įtampą keliančios padėties, su kuria susiduria Černobylio atominės elektrinės darbuotojai, taip pat dėl iš to išplaukiančios potencialios rizikos branduoliniam saugumui, – sakė R. Grossi. – Raginu pajėgas, faktiškai kontroliuojančias kompleksą, skubiai paskatinti ten esančio personalų saugų keitimąsi.“

Nutrūkus nuotoliniam duomenų transliavimui Ukrainos branduolinės energetikos priežiūros tarnyba su jėgaine gali susisiekti tik elektroniniu paštu. R. Grossi pakartojo savo siūlymą nuvykti į Černobylio kompleksą ar kur nors kitur ir susitarti dėl visų konflikto šalių „įsipareigojimų saugai ir saugumui“  Ukrainos atominėje jėgainėse.

Rusija praeitą savaitę taip pat atakavo ir užėmė Zaporižios atominę elektrinę, kuri yra didžiausia Europoje. Kyjivas dėl šių veiksmų apkaltino Maskvą „branduoliniu teroru“.

Zaporižioje įrengti šeši reaktoriai yra modernesni ir saugesni negu sprogęs Černobylyje.

TATENA sakė, kad du iš tos jėgainės blokų tebeveikia, bet jos darbuotojai dirba pamainomis, o spinduliuotės lygis išlieka stabilus.

Trečiadienį Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame vienas Rusijos nacionalinės gvardijos kariškis, kalbėdamas prie Zaporižios atominės elektrinės, sakė, kad Maskvos pajėgos visiškai kontroliuoja šį kompleksą.

„Šiuo metu elektrinė dirba kaip įprasta. Komplekso vadovybė dirba savo darbą. Padėtis visiškai kontroliuojama Rusijos nacionalinės gvardijos“, – sakė kariškis.

Jis apkaltino Ukrainos pajėgas laikius komplekse ginklus.

„Elektrinės blokuose rastas didelis kiekis ginklų ir šaudmenų, įskaitant sunkiąją ginkluotę“, kai ją užėmė Rusijos pajėgos, teigė kariškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.