Naujasis Pietų Korėjos prezidentas: politikos naujokas antifeministas

Pietų Korėjos prezidentu išrinktas Yoon Suk-yeolas yra politikos naujokas, patraukęs visuomenės dėmesį, kai eidamas prokuroro pareigas ryžtingai tyrė ne vieną didžiulio atgarsio sulaukusį korupcijos skandalą.

Konservatyvusis Yoon Suk-yeol, kuris, būdamas politikos naujokas ir atviras antifeministas, iš karto pažadėjo vykdyti griežtesnę politiką branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos atžvilgiu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konservatyvusis Yoon Suk-yeol, kuris, būdamas politikos naujokas ir atviras antifeministas, iš karto pažadėjo vykdyti griežtesnę politiką branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos atžvilgiu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 7:12 AM, atnaujinta Mar 10, 2022, 10:32 AM

Tačiau konservatyvių pažiūrų Yoon Suk-yeol'o griežta pozicija Šiaurės Korėjos atžvilgiu sulaukė prieštaringų vertinimų, o jo mizoginiški pažadai ir nejautrūs komentarai įvairiais klausimais, pradedant skurdu, baigiant karu Ukrainoje, išprovokavo kritikos bangą.

Be to, Yoon Suk-yeolui stinga teisėkūros patirties, ir tai gali jam brangiai kainuoti, turint galvoje, kad Demokratų partijos kontroliuojamas Nacionalinis Susirinkimas veikiausiai itin kruopščiai nagrinės jo politiką.

1960 metais Seule gimęs Yoon Suk-yeolas studijavo teisę ir vėliau atliko vieną svarbiausių vaidmenų nuteisiant buvusią prezidentę Park Geun-hye už piktnaudžiavimą įgaliojimais.

2019 metais eidamas vyriausiojo prokuroro pareigas Yoon Suk-yeolas taip pat pareiškė kaltinimus dėl sukčiavimo ir korupcijos kadenciją baigiančio prezidento Moon Jae-ino aukščiausio rango patarėjui. Ši byla smarkiai pakenkė geram Moon Jae-ino administracijos įvaizdžiui.

Į Yoon Suk-yeolą dėmesį atkreipė konservatyvi opozicinė Liaudies galios partija, ėmusi vilioti jį į savo gretas. Galiausiai jis laimėjo partijos pirminius rinkimus ir tapo šios politinės jėgos kandidatu į prezidento postą.

Yoon Suk-yeolas „pelnė reputaciją kaip aršus kovotojas su piktnaudžiavimu valdžia, bet ne kaip tradicinis demokratinis lyderis, kuris vertintų derybas ir kompromisą“, naujienų agentūrai sakė sociologijos profesorius Gi-Wook Shinas.

Jis tapo konservatorių „ikona“, nes „nepaisant politinio vadovavimo patirties stygiaus jis buvo laikomas tinkamiausiu asmeniu įveikti Demokratų partijos kandidatą“, sakė jis.

„Tai nieko gero nežada Korėjos demokratijai, nes galima laukti dar didesnės poliarizacijos“, – pridūrė sociologas.

Pasak analitikų, Pietų Korėjos politika pasižymi itin dideliu priešiškumu. Prezidentai čia dirba tik vieną penkerių metų kadenciją.

Visi tebegyvenantys Pietų Korėjos eksprezidentai palikę pareigas buvo nuteisti kalėti už korupciją.

Nepaisant fakto, kad Yoon Suk-yeolas prisidėjo prie Park Geun-hye nušalinimo, jam pavyko palenkti į savo pusę nepatenkintus konservatorių rinkėjus, pasiūlius galimybę „atkeršyti“ Moon Jae-inui. Jis netgi grasino, kad Moon Jae-ino atžvilgiu bus pradėtas tyrimas dėl neįvardytų „pažeidimų“.

Netgi Yoon Suk-yeolo žmona tvirtino, kad jo kritikai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jeigu laimėtų jos vyras, nes tai yra „valdžios prigimtis“. Šie žodžiai girdimi įrašytuose komentaruose, paskelbtuose po kovos teisme.

Tai leidžia manyti, kad „jis ir jo sutuoktinė nusiteikę keršyti politiniams oponentams, inicijuojant prieš juos teisnius tyrimus“, naujienų agentūrai AFP sakė Džordžijos technologijų universiteto Korėjos studijų profesorė Keung Yoon Bae.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.