Rusijos ir Ukrainos derybos Turkijoje – be pažangos: S. Lavrovas vėl pažėrė grasinimų ir pasiuntė žinutę Vakarams

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba ketvirtadienį baigė pirmąsias tokio aukšto lygio derybas nuo Maskvos invazijos į kaimyninę provakarietišką šalį pradžios.

 S. Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S. Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Kuleba ir S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Kuleba ir S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Kuleba ir S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Kuleba ir S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas ir M.Cavusoglu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas ir M.Cavusoglu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Kuleba ir M.Cavusoglu<br>AP/Scanpix nuotr.
D.Kuleba ir M.Cavusoglu<br>AP/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas ir M.Cavusoglu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas ir M.Cavusoglu<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 8:42 AM, atnaujinta Mar 10, 2022, 1:30 PM

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dymtro Kuleba pareiškė, kad yra pasirengęs dar kartą susitikti su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu, jei atsiras „esminių diskusijų“ perspektyvų.

Nerimas dėl padėties Mariupolyje

Ukrainos diplomatijos vadovo teigimu, didžiausia problema, su kuria susiduria jo šalis, yra padėtis apgultame Mariupolio uostamiestyje, kurį intensyviai apšaudo ir naikina Rusijos pajėgos.

Spaudos konferencijoje jis sakė, kad paliaubų srityje pažangos nėra ir kad Ukraina turi dvi užduotis – surengti humanitarinį koridorių iš Mariupolio ir pasiekti 24 valandų paliaubas.

Ministras sakė tikintis, kad Rusija leis sukurti humanitarinį koridorių.

M. Kuleba taip pat sakė, kad jo šalis negali sustabdyti karo, jei agresiją pradėjusi šalis „nenori to daryti“.

„Šiuo metu Rusija nenori sudaryti paliaubų. Jie siekia Ukrainos pasidavimo. Tai nėra tai, ką jie pasieks. Ukraina stipri, Ukraina kovoja“, – pareiškė D.Kuleba.

Pasak Ukrainos diplomatijos vadovo, derybos buvo „sunkios“. D.Kuleba kaltino S.Lavrovą, kad šis toliau rėmėsi Maskvos „tradiciniais naratyvais“.

D. Kuleba pakartojo, kad jo šalis „nepasiduos“.

„Noriu pakartoti, kad Ukraina nepasidavė, nepasiduoda ir nepasiduos“, – pabrėžė jis.

Grasino šalims, padedančioms Ukrainai

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas pareiškė, kad su Ukrainos kolega aptarė humanitarinius klausimus, įskaitant tai, ką kariai daro, kad apsaugotų civilius.

„Iš principo pasisakome už bet kokius kontaktus dėl problemų, kurios yra dabartinės Ukrainos krizės pagrindas, ir dėl klausimų, susijusių su keliais iš jos išeiti“, – teigė jis.

Anot S. Lavrovo, tokie kontaktai turi teikti „pridėtinę vertę“.

„Tikimės, kad jie nebus pasitelkiami... siekiant pakeisti arba nuvertinti realiai pagrindinę derybų giją, plėtojamą Baltarusijos teritorijoje dviejų [šalių] delegacijų lygiu, – kalbėjo jis. – Šiandienos pokalbis patvirtino, kad ši gija neturi alternatyvų.“

S. Lavrovas taip pat apkaltino Ukrainos „nacionalistus“ naudojant civilius kaip žmonių skydus.

Ministras taip pat sakė, kad buvo aptarti humanitariniai koridoriai Ukrainoje, pridūrė, kad šiuos maršrutus nustato komandos iš kiekvienos šalies.

Maisto tiekimas ir kainų stabilumas Europoje taip pat buvo darbotvarkėje, nurodė jis.

Atsakydamas į BBC klausimą, ar paliaubos būtų įmanomos, S. Lavrovas sakė, kad „speciali karinė operacija (Rusijos agresija Ukrainoje – red.)“  bus tęsiama, o Vladimiras Putinas sako, kad jo planas bus įvykdytas.

S. Lavrovas Antalijoje perspėjo, kad šalys, siunčiančios Ukrainai ginkluotę ir „samdinius“, turės „atsakyti už savo veiksmus“.

„Pumpuojantys į Ukrainą ginklus, be abejo, privalo suprasti, kad jiems tenka atsakomybė už savo veiksmus – lygiai kaip siunčiantiems samdinius į Ukrainą“, – sakė rusų diplomatijos vadovas.

S. Lavrovas prakalbo ir apie Vakarų sankcijas ir nurodė, kad „mes su jomis susitvarkysime. Esame susidoroję su sunkumais įvairiais istorijos tarpsniais“. Pasak jo, Rusija nelaiko Vakarų „patikimu partneriu“, nes jie „išduos bet ką ir savo pačių vertybes“.

„Galiu jus patikinti, kad susitvarkysime ir darysime viską, kad niekuomet nebūtume priklausomi nuo Vakarų“, – pridūrė S. Lavrovas.

Pirmosios aukšto lygio derybos

Ministrų susitikimas vyko Turkijos pietiniame Antalijos kurorte rengiamo diplomatinio forumo kuluaruose, jame taip pat dalyvauja turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, naujienų agentūrai sakė vienas Turkijos pareigūnas.

Šią informacija patvirtino Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministerijos.

Turkija jau kelias savaites siekė veikti kaip tarpininkė sprendžiant Rusijos ir Ukrainos nesutarimus, bet analitikai baiminosi, kad pasiekti proveržį per susitikimą Antalijoje mažai tikėtina.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atskrido į Antaliją derėtis, kad „Rusija nutrauktų kovos veiksmus ir užbaigtų karą prieš Ukrainą“, trečiadienį vakare per „Twitter“ parašė ukrainiečių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Per Kyjivo ir Maskvos dialogą iki šiol buvo susitarta dėl kelių vietinio lygio paliaubų ir humanitarinių koridorių gyventojams evakuoti, bet Rusija buvo kaltinama šiuos susitarimus pažeidusi.

Per „Facebook“ anksčiau paskelbtame vaizdo įraše D. Kuleba patvirtino vyksiantis į Turkiją derybų, nors pripažino, kad jo lūkesčiai „riboti“, Rusijai tęsiant negailestingo bombardavimo kampaniją ir didelių miestų apsiaustį.

Jis sakė, kad derybų sėkmė priklausys „nuo [Kremliaus] instrukcijų ir nurodymų, kurių laikysis Lavrovas“.

„Nesieju su jomis didelių lūkesčių, bet pasistengsiu kiek įmanoma geriau jas išnaudoti“, – pridūrė D. Kuleba ir pabrėžė, kad šiam susitikimui gerai pasiruošė.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Ankara galėtų atlikti tarpininkės vaidmenį sprendžiant konfliktą.

„Dirbame, kad neleistume šiais krizei virsti tragedija, – trečiadienį sakė R. T. Erdoganas. – Tikiuosi, kad ministrų susitikimas atvers kelią nuolatinėms paliauboms.“

NATO narė Turkija siekia palaikyti glaudžius ryšius tiek su Ukraina, tiek su Rusija, nepaisydama konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.